Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.-- Ο Αχμαντ Αλ Φάκι Αλ Μάχντι, τζιχαντιστής, από τη φυλή των Τουαρέγκ, στο Μάλι, που κατηγορείται για καταστροφή μέρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ζήτησε χτες συγγνώμη από τους συμπατριώτες του κατά την έναρξη της ιστορικής δίκης του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, δηλώνοντας ένοχος για την καταστροφή μαυσωλείων στο Τιμπουκτού.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στο διαχωρισμό των κρατουμένων μεταξύ φανατικών ισλαμιστών και μη αναμένεται να προχωρήσουν οι αρχές σε φυλακές στη Βρετανία, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την «εκκόλαψη» νέων τζιχαντιστών.

ΚΙΕΒΟ.-- Σύμφωνα με την ουκρανική Προεδρία, ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, που διαβεβαίωσε «για την ακλόνητη θέση της Τουρκίας σχετικά με τη στήριξη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα», αλλά και ότι «δεν θα αναγνωρίσει την κατάληψη της Κριμαίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τατάρους της Κριμαίας με κάθε δυνατό τρόπο».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν καμικάζι βομβιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Σαμπάμπ» ανατίναξαν δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα στην πόλη Γκαλκάγιο, όπου βρίσκεται η έδρα της τοπικής κυβέρνησης της ημιαυτόνομης πολιτείας Πούντλαντ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον, πρώην επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξάλειψε την ευλογιά, μια ασθένεια από την οποία πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο Μέριλαντ, σε ηλικία 87 ετών. Θεωρούνταν από τους «κολοσσούς» στο χώρο της δημόσιας υγείας διεθνώς.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το (διεθνώς αναγνωρισμένο) λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ δεν έδωσε, χτες, ψήφο εμπιστοσύνης στη διορισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράτζ. Η περαιτέρω διαδικασία προβλέπει κανονικά τη διάλυση της κυβέρνησης, που συγκεντρώνει την υποστήριξη των περισσότερων δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Ισως απλά θα πρέπει να αποφασίσουμε να διαχωριστούμε από τα Ηνωμένα Εθνη», είπε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων σε διάγγελμά του, αντιδρώντας στην κριτική που δέχτηκε από τον ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις διακινητών ναρκωτικών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ίσως καλέσει Κίνα και άλλες χώρες να σχηματίσουν έναν άλλο Οργανισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ