Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση με το σκάνδαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φολκσβάγκεν» στις ΗΠΑ, που παραποιούσε τα στοιχεία των εκπομπών ρύπων σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, μετά την ομολογία μηχανικού που εργαζόταν στην εταιρεία για πολλά χρόνια. Ο συγκεκριμένος μηχανικός φαίνεται ότι, για να «ελαφρύνει» την ποινή του, συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για να δώσει στοιχεία και για ανώτερα στελέχη. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει να καταβάλει 15,3 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στο αμερικανικό Δημόσιο, σε μια υπόθεση που έτσι κι αλλιώς είναι μέρος του σφοδρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Γερμανίας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο υποψήφιος με το AKP στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη, Αχμέτ Μπουντάκ, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σήμερα μπροστά στο σπίτι του, στην περιοχή Σεμντινλί της επαρχίας Χακάρι, όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι είναι έργο του ΡΚΚ, ως αντίδραση για τις πρόσφατες καθαιρέσεις 24 Κούρδων δημάρχων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

ΜΕΝΤΕΓΙΝ.-- Σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα, ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στη βορειοδυτική Κολομβία, σύμφωνα με το τοπικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Μουτατά σε εστιακό βάθος 200 χιλιόμετρα, 120 περίπου χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά του Μεντεγίν, πρωτεύουσα της επαρχίας Αντιόκια. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε άλλες περιοχές, αλλά δεν αναφέρονται θύματα, ενώ οι υλικές ζημιές δεν είναι μεγάλες.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Στις 3 χτες τα ξημερώματα, τουριστικό λεωφορείο, σε περιοχή στην περιφέρεια της Βαρκελώνης στην Καταλονία της Ισπανίας, εν μέσω ισχυρής καταιγίδας βγήκε από το δρόμο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 24 ανθρώπων, ανάμεσά τους και του οδηγού. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται Ιρλανδοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Πολωνοί, Λευκορώσοι, Λιθουανοί και Ισπανοί.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος PVV Γκέερτ Βίντερς, αναφερόμενος στα γεγονότα της 15ης Ιούλη στην Τουρκία, δήλωσε σε χτεσινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου ότι «είναι μεγάλο κρίμα που το πραξικόπημα απέτυχε», σχολιάζοντας ότι «ο Ερντογάν δεν είναι δημοκράτης» και «δεν έχει σχέση με τη Δύση».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που σύμφωνα με το επιτελείο της προσβλήθηκε από πνευμονία, ανακοίνωσε χτες ότι μετά την ανάρρωσή της θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Ουκρανίας, Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Πέτρο Ποροσένκο αντίστοιχα, οι οποίοι θα βρίσκονται στις ΗΠΑ για την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ