Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Μολδαβία, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος του Κόμματος Σοσιαλιστών με προσανατολισμό προς τη Ρωσία, Ιγκόρ Ντόντον, κέρδισε με 52,29% των ψήφων την Μάια Σάντου του κεντροδεξιού φιλοδυτικού κόμματος «Δράσης και Αλληλεγγύης», που πήρε το 47,71% και η οποία καταγγέλλει νοθεία. Στη χώρα αυτή, πρώην δημοκρατία της ΕΣΣΔ, η καπιταλιστική παλινόρθωση οδήγησε στην επιδείνωση της ζωής του λαού, ενώ τα τελευταία χρόνια ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της φιλοδυτικής κυβέρνησης, που αξιοποιείται από άλλες αστικές δυνάμεις που προσβλέπουν στη Ρωσία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τη στήριξη της υποψηφιότητας για την προεδρία της Γερμανίας του σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ανακοίνωσε χτες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και θεωρείται ότι την ίδια θέση θα κρατήσει και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU). H εκλογή του θεωρείται σίγουρη και εκφράζει τη συναίνεση που υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, παρότι υπάρχουν γκρίνιες από τους Χριστιανοδημοκράτες γιατί δεν εξασφάλισαν δικό τους υποψήφιο. Ο Σταϊνμάγερ θα αντικαταστήσει τον Γιοκίμ Γκάουκ, ενώ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Μόλις οι τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής χάσουν την περιοχή τους (...) θα περιπλανηθούν σε άλλα μέρη και θα έρθουν εδώ και πρέπει να προετοιμαστούμε», είπε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που ξεκαθάρισε: «Δεν θα αφήσω απλώς τους πολίτες μου να σφαγιαστούν για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτά είναι σαχλαμάρες».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ξεκίνησε χτες η δίκη του 53χρονου Βρετανού Τόμας Μέιρ, που κατηγορείται για το φόνο της Βρετανίδας βουλευτίνας Τζο Κοξ, μια βδομάδα πριν η Βρετανία ψηφίσει στο δημοψήφισμα του Ιούνη για τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Ο Μέιρ κατηγορείται επίσης και για την πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης στον 77χρονο Μπέρναρντ Κάρτερ-Κένι που προσπάθησε να βοηθήσει την Κοξ τη στιγμή της επίθεσης. Παράλληλα, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, Σουηδέζα γενική εισαγγελέας υπέβαλε χτες ερωτήσεις στον ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 και καταζητείται ως ύποπτος για βιασμό που φέρεται να διέπραξε το 2010.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο αρχηγός των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία, Αμπουμπακάρ Σεκάου, δικαιολόγησε το φόνο όλων των Μουσουλμάνων που δέχονται να ζουν σε ένα «λαϊκό και δημοκρατικό κράτος» και που δεν έχουν ενταχθεί στην οργάνωσή του, ενώ αντέδρασε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε».

ΜΑΡΑΚΕΣ.-- Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο για τρίτη κατά σειρά χρονιά το 2016, εξαιτίας των μειώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιείται στο Μαρακές του Μαρόκου. Εκτιμήθηκε, επίσης, πως το 2016 σπάει νέο ρεκόρ ζέστης, καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι φέτος περίπου κατά 1,2 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ