Σάββατο 11 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.-- Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε προχτές ότι δεν θα υποδεχθεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, στη χώρα επίσημα, εάν έρχεται για να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία, και με ειρωνικό τόνο ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε πως «μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία». Το κλίμα αυτό αβαντάρει και το ξενοφοβικό ακροδεξιό κόμμα του Γκ. Βίλντερς, που έρχεται στη δεύτερη θέση για τις εκλογές της 15ης Μάρτη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, εξέφρασε την επιθυμία να διασφαλιστεί ότι οι Βρετανοί θα μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς και προειδοποίησε ότι μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει, έναντι όποιας συμφωνίας που δεν το ικανοποιεί. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως ελπίζει να δει μια μέρα «τους Βρετανούς να ανεβαίνουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης.

ΚΑΪΡΟ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο δολοφόνησαν χτες δύο στρατιωτικούς και τραυμάτισαν άλλους τέσσερις, πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό στη διάρκεια περιπόλου σε δρόμο της πόλης Αλ Αρίς. Νωρίτερα, αποκαλύφθηκε μέσα σε λάσπες σε φτωχογειτονιά του Καΐρου ένα άγαλμα, οκτώ μέτρων, από χαλαζίτη, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β'. Το άγαλμα βρέθηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β', στην αρχαία Ηλιούπολη.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- 39 κορίτσια έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων εφήβων στη Γουατεμάλα το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά γινόταν λόγος για 19 θύματα, αλλά όσο προχωράνε οι έρευνες ανασύρονται και άλλα παιδιά ηλικίας 14-17 χρόνων. Ταυτόχρονα, έρχονται στο φως οι ευθύνες του κράτους, αφού το κέντρο φιλοξενούσε γύρω στα 400 παιδιά ενώ οι εγκαταστάσεις επαρκούσαν μετά βίας για 200.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ