Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο, συζητώντας το διμερή συντονισμό για την «αντιμετώπιση» περιφερειακών εξελίξεων αλλά και άλλα ζητήματα διμερών σχέσεων. Ο Τσαβούσογλου συμμετείχε και στη 10η συνάντηση του Τουρκο-ιταλικού Φόρουμ. Επίσης, ήταν ομιλητής και σε εκδήλωση που έγινε σε Στρατιωτική Σχολή του ΝΑΤΟ στη Ρώμη, με θέμα «Γιατί η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ μετράει ακόμα».

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, υπουργός Αμυνας και πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, αποκάλεσε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν «τον νέο Χίτλερ της Μέσης Ανατολής» σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «New York Times». «Ομως μάθαμε από την Ευρώπη ότι ο κατευνασμός δεν λειτουργεί. Δεν θέλουμε έναν νέο Χίτλερ στο Ιράν, για να επαναλάβει όσα συνέβησαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», είπε συγκεκριμένα.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ορκίστηκε χτες ο 75χρονος Εμερσον Μνανγκάγκουα νέος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ενώπιον χιλιάδων επευφημούντων οπαδών του στο εθνικό στάδιο της Χαράρε, βάζοντας τέλος στην 37ετή διακυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Στον όρκο του ο πρώην αντιπρόεδρος που είχε αποπεμφθεί από τον Μουγκάμπε, υποσχέθηκε να τηρήσει το Σύνταγμα και να προστατεύσει τα δικαιώματα και των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Ζιμπάμπουε, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η χώρα «θα είναι ανοικτή και φιλική στις ξένες επενδύσεις».

ΜΟΣΧΑ.-- Επίσκεψη στη Ρωσία έκανε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, που σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις αλλά και εξελίξεις, όπως αυτές στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα θα μειώσει περαιτέρω τους δασμούς σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και βρεφικό γάλα, στην τρίτη τέτοια μείωση από το 2015. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στη δυτική επαρχία Λορεστάν του Ιράν. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, το επίκεντρο ήταν μόλις 10 χλμ., ενώ αναφέρθηκαν και 36 τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ