Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σημάδια σταδιακής αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ - Σουδάν διαπιστώνουν αμερικανικά ΜΜΕ μετά τη διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν στο Χαρτούμ πριν περίπου 10 μέρες και την άρση αμερικανικών κυρώσεων για τρομοκρατία σε βάρος του Χαρτούμ τον περασμένο μήνα. Η αναθέρμανση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Χαρτούμ εκτιμάται ως πιθανό αποτέλεσμα της απόστασης που πήρε το καθεστώς του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ από το Ιράν, σε αντιδιαστολή με τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και τη συνεισφορά στρατευμάτων για την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Υεμένη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εντονη ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV στην Ευρώπη με γοργούς ρυθμούς και σε υψηλότερο επίπεδο από το 2016, οπότε είχαν μολυνθεί σε 53 ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι, εξέφρασαν χτες αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι περίπου το 80% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, «δεν θα επιτευχθεί ο στόχος να σταματήσει η επιδημία του HIV έως το 2030».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αντιπροσωπεία Αμερικανών γηγενών της φυλής των Ναβάχο που τιμήθηκαν χτες στο Λευκό Οίκο για τη συνεισφορά τους στην αντικατασκοπεία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου άκουσαν, άναυδοι, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποκαλεί «Ποκαχόντας» την Δημοκρατική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Η δήλωση Τραμπ προκάλεσε δημόσια σάλο, επικρίσεις και τη «διορθωτική» δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, πως ο Πρόεδρος «δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει φυλετική δυσαρέσκεια».

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η «Διεθνής Αμνηστία» απαίτησε από τις αρχές Βρετανίας, Ολλανδίας και Νιγηρίας να ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για εγκληματικές ευθύνες σε βάρος του αγγλο-ολλανδικού πετρελαϊκού μονοπωλίου «SHELL», με αφορμή τη συγκέντρωση και δημοσίευση χιλιάδων εταιρικών εγγράφων που αποδεικνύουν πως η εταιρεία προέτρεπε και ενθάρρυνε το νιγηριανό στρατό στις αρχές της δεκαετίας του '90, επί δικτάτορα Σάνι Αμπάτσα, να δολοφονήσει δεκάδες ακτιβιστές και να εκτελέσει εννιά άνδρες της φυλής των Ογκόνι, μεταξύ των οποίων ο γνωστός Νιγηριανός συγγραφέας και ακτιβιστής Κεν Σάρο Ουίουα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ