Τετάρτη 17 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Πιο αναλυτική εικόνα έδωσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας για την επιχείρηση εξουδετέρωσης της εγκληματικής ομάδας που στις 27/6/17 είχε κλέψει ένα ελικόπτερο και είχε επιτεθεί σε κυβερνητικά κτίρια. Επτά μέλη της ομάδας έπεσαν νεκρά, ανάμεσά τους ο πρώην αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων Οσκαρ Πέρες, που φερόταν επικεφαλής της ομάδας, άλλοι έξι, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, έχουν συλληφθεί, ενώ νεκροί στη συμπλοκή έπεσαν δύο αστυνομικοί και οκτώ άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

ΠΡΑΓΑ.-- Οπως αναμενόταν, η τσεχική κυβέρνηση του Αντρέι Μπάμπις, του λαϊκίστικου φιλελεύθερου κόμματος ΑΝΟ, δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη 200μελή Βουλή. Τη στήριξαν μόνο οι 78 βουλευτές του και την καταψήφισαν 117 των άλλων κομμάτων, ενώ 5 ήταν απόντες. Τώρα ο Πρόεδρος Μίλος Ζεμάν, που συμμετέχει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 26 - 27 Γενάρη, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού άλλης κυβέρνησης. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ξαναδώσει την εντολή στο κόμμα του Μπάμπις, ως το πρώτο κόμμα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενοπλες Δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη εμπόδισαν χτες τα ξημερώματα την απόπειρα τζιχαντιστών να απελευθερώσουν ομοϊδεάτες τους από φυλακή κοντά στο αεροδρόμιο Μιτίγκα (κοντά στην Τρίπολη). Σε συγκρούσεις στρατιωτών και ενόπλων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 60, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στο χώρο του αεροδρομίου.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν ότι δύο μαχητικά του Κατάρ παρενόχλησαν δύο επιβατικά αεροσκάφη σε διεθνή εναέριο χώρο εν πτήσει προς το Μπαχρέιν. Οι καταριανές Αρχές απέρριψαν την κατηγορία. Η εξέλιξη σημειώνεται μετά από καταγγελίες του Κατάρ στον ΟΗΕ ότι στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΑΕ παραβίασε πρόσφατα τον εθνικό εναέριο χώρο του. Ας σημειωθεί πάντως ότι προχτές το βράδυ μετέβη αιφνιδίως στην Αγκυρα για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ο Καταριανός εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, δίχως ωστόσο να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα ή η ατζέντα της συνάντησής τους.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε επτά μήνες, εν μέσω συνεχιζόμενης ενδοαστικής κόντρας, η κυβέρνηση στη Ρουμανία. Ο 50χρονος πρωθυπουργός Μιχάι Τουντός παραιτήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, υπό τις πιέσεις του αρχηγού του κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, απέσυραν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.

ΑΚΡΑ.-- Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γκάνας ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν και ανακρίνονται τρεις άνδρες από Μάλι και Λιβύη, επειδή βρέθηκε στην κατοχή τους μεγάλη ποσότητα παράνομων εκρηκτικών. Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο οι ύποπτοι να είχαν σχέσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ή της «Αλ Κάιντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ