Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν χτες και άλλα 30 τραυματίστηκαν, κατά το βομβαρδισμό του Προεδρικού Μεγάρου στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, από βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βενεζουέλα πραγματοποιεί από την Κυριακή ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, για τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων με την κυβέρνηση της χώρας, που στηρίζει τον δίκαιο αγώνα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμικού «μετριοπαθούς» κόμματος «Ενάχντα» στην Τυνησία ανακοίνωσε χτες πως οι κομματικοί υποψήφιοι ήρθαν πρώτοι σε πολλούς από τους δήμους της χώρας κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, για πρώτη φορά από το 2011. Ανεπίσημα αποτελέσματα του κόμματος Ενάχντα αναφέρουν ότι πήρε το 27,5% των ψήφων, με δεύτερο το κόμμα Νιντάα Τούνες με ποσοστό 22,5%. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη. Τα ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (γύρω στο 25%).

ΒΕΡΝΗ - ΣΙΑΤΛ.-- Ενα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά μονοπώλια τροφίμων και ποτών, η «Νestle», ανακοίνωσε χτες ότι θα καταβάλει στην αμερικανική αλυσίδα καφέ «Starbucks», με έδρα το Σιάτλ, 7,15 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα πώλησης προϊόντων της τελευταίας παγκοσμίως. Η «Starbucks» από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την επαναγορά μετοχών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 81χρονος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που πάσχει από επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, δήλωσε προχτές ότι δεν επιθυμεί να παραστεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην κηδεία του και να εκπροσωπηθεί σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Στο μεταξύ, οι εκρήξεις που συνδέονται με το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εντάθηκαν χτες, αφού πλέον η λάβα κυλάει σε κατοικημένες περιοχές του Μεγάλου Νησιού, αναγκάζοντας σχεδόν 2.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι σεισμοί και οι εκλύσεις αερίων και λάβας θα συνεχιστούν, ενδεχομένως για αρκετούς μήνες, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,9 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Για 20 μέρες συνεχίζουν την απεργία τους οι οικοδόμοι της χώρας, διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς. Το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Κατασκευές και Συναφή Επαγγέλματα διαπραγματεύεται με τις κατασκευαστικές εταιρείες αυξήσεις 15% ενώ μέχρι στιγμής οι εργοδότες προσφέρουν 1%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας 17χρονος έπεσε προχτές νεκρός από σφαίρα στο νότιο Λονδίνο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ενα 24ωρο μετά, μέρα μεσημέρι επίσης στο Λονδίνο, δύο αγόρια ηλικίας 12 και 15 ετών τραυματίστηκαν από σφαίρες. Τους δύο έφηβους βρήκαν αστυνομικοί λίγο αφότου τραυματίστηκαν από πυρά σε διαφορετικές περιοχές της κοινότητας του Χάροου, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Από τις αρχές του χρόνου, τα περιστατικά βίας με όπλα ή μαχαίρια έχουν αυξηθεί σημαντικά στο Λονδίνο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- 17χρονη όχι μόνο έπεσε θύμα βιασμού στην Ινδία, αλλά στη συνέχεια περιλούστηκε με βενζίνη και κινδύνευσε να καεί ζωντανή. Το περιστατικό έγινε στο κρατίδιο Τζαρχάντ (ανατολική Ινδία), όπου μία ακόμα 17χρονη δίνει μάχη για να κρατηθεί ζωντανή. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, αφού ένας δράστης τής έβαλε φωτιά, αφού πρώτα τη βίασε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ