Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΪΑΜΙ.-- Ο κυκλώνας «Μάικλ», η σφοδρότερη από τις καταιγίδες που πλήττουν τη Φλόριντα τις τελευταίες δεκαετίες, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων από πτώση δέντρων, σημαντικές υλικές ζημιές και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Μέξικο Μπιτς, όπου τα νερά από την πλημμύρα πλησίασαν τις οροφές σπιτιών. Στέλεχος του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι έως και 320.000 κάτοικοι της ακτής της Φλόριντα στον Κόλπο αψήφησαν τις εντολές και τις οδηγίες των αρχών και παρέμειναν στις εστίες τους καθώς δεν είχαν τα μέσα ή τα χρήματα να αναζητήσουν αλλού ασφαλέστερο καταφύγιο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σταμάτησαν χτες οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων μετά από το φονικό σεισμό που έπληξε τη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας στις 28 Σεπτέμβρη. Επίσημα είχαν καταγραφεί μέχρι χτες 2.045 νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 5.000. Περίπου 200.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, δεδομένου ότι όχι απλά έμειναν χωρίς σπίτι, αλλά και ότι οι τεράστιες ζημιές σε υποδομές εμποδίζουν την επαρκή πρόσβαση σε τρεχούμενο και πόσιμο νερό κ.τ.λ. Νέα σεισμική δόνηση ύψους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά των ινδονησιακών νησιών Ιάβας και Μπαλί χτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δεκάδες συνδικαλιστές συνελήφθησαν χτες σε προσυγκέντρωση διαδήλωσης κατά της οικονομικής κρίσης στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε Χαράρε και στις πόλεις Μουτάρε και Μασβίνγκο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για το Βrexit και κατά του σχεδίου της κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ τάχθηκε χτες ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Εχει επανειλημμένως υποστηρίξει τη ματαίωση του Brexit, όπως νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ενδεχόμενο εκλογών συζητιέται το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ με αφορμή τις διαφαινόμενες δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη δικαστική έρευνα σε βάρος του για διαφθορά. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χτες δείχνει το δεξιό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού να έρχεται πρώτο με 32 έδρες στην 120μελή Βουλή, δεύτερο το κεντρώο Γες Ατίντ με 18 έδρες και τρίτη η Σιωνιστική Ενωση (στην οποία συμμετέχει και το Εργατικό Κόμμα) με 12 έδρες. Ο Νετανιάχου εξακολουθεί να προβάλλει ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 38% έναντι του πρώην διοικητή του στρατού Μπένι Γκαντζ που έρχεται δεύτερος με 12%.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Η κατάσταση των παιδιών προσφύγων που κρατούνται στο νησί Ναουρού έχει επιδεινωθεί τόσο ώστε κάποια παιδιά βρίσκονται «σε ημικωματώδη κατάσταση» και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν, κατήγγειλε η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF). Το Ναουρού είναι στον Ειρηνικό και εκεί η Αυστραλία έχει φτιάξει «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για μετανάστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ