Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη νοτιοδυτική Γαλλία (Οντ) έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στις στέγες σπιτιών και περίμεναν τα σωστικά συνεργεία για να τους απομακρύνουν. Ακόμα και στην αναπτυγμένη Γαλλία, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ελλιπή, όπως αποδεικνύει και η συγκεκριμένη καταστροφή. Πάντως, η φετινή χρονιά θεωρείται η θερμότερη μετά το 1900 και το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία στο Παρίσι έφτασε τους 27 βαθμούς, πολύ υψηλά για αυτήν την περίοδο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν «με κάθε τρόπο», τόνισε προχτές ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του μήνυμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Αμερικανού ομολόγου του ότι επιστρατεύει και χρησιμοποιεί «τον ψυχολογικό και οικονομικό πόλεμο», αμφισβητώντας παράλληλα τη νομιμότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υποστήριξε ακόμη ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έναντι της χώρας του, που αναμένονται από τις 4 Νοέμβρη, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα γιατί «οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει ό,τι ήθελαν». Το ίδιο 24ωρο, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν στρατιωτικό αξιωματούχο ως ύποπτο για την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών σε στρατιωτική παρέλαση τον Σεπτέμβρη στην πόλη Αχβάζ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ και στάση πληρωμών επί δανείου 134 εκατ. δολαρίων υπέβαλε χτες ο άλλοτε πανίσχυρος γίγαντας στο χώρο της λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων «Sears», με παρουσία στις αμερικανικές αγορές πάνω από ενάμιση αιώνα. Ο όμιλος «Sears Holdings» ελέγχει πέρα από τα ομώνυμα πολυκαταστήματα και την αλυσίδα λιανικών πωλήσεων «Kmart», που έχει χρέη πάνω από 5 δισ. δολάρια, μολονότι έκλεισε δεκάδες καταστήματα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες υπάλληλοι αναμένεται να μείνουν άνεργοι, ενώ βασική αίτια για την εξέλιξη στο λιανικό εμπόριο θεωρείται ο ανταγωνισμός από το ανερχόμενο ηλεκτρονικό εμπόριο.

ΣΑΝΑΑ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεων αρωγής καταδίκασαν υποκριτικά ακόμη μία σφαγή πάνω από 15 αμάχων κοντά στο στρατηγικό λιμάνι της Υεμένης, Χοντέιντα. Οι βόμβες των Σαουδαράβων και των συμμάχων τους έπεσαν σε mini-bus που μετέφερε αμάχους και προϊόντα που προορίζονταν για την τοπική αγορά. Υπολογίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνη, μόνο στο λιμάνι Χοντέιντα έχουν φονευτεί από τις επιθέσεις της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της πάνω από 200 άμαχοι και έχουν ακρωτηριαστεί ή τραυματιστεί πάνω από 2.000 άλλοι.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν, μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία Ταχάρ του βόρειου Αφγανιστάν. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις 20 Οκτώβρη, ενώ μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 9 υποψήφιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ