Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνάψει «φιλικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα απολογηθούν για όσα έκαναν τις τελευταίες δεκαετίες σε βάρος της χώρας του. Αργότερα, ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έδωσε χάρη σε πάνω από 50.000 άτομα ενόψει των μεγάλων εορτασμών στη χώρα για τα 40 χρόνια από την έναρξη της «Ισλαμικής Επανάστασης». Αυτά ενώ νωρίτερα, έγινε νέα (δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες) εκτόξευση δορυφόρου, με την ονομασία Doosti («Φιλία») από το διαστημικό κέντρο «Ιμάμ Χομεϊνί» της επαρχίας Σεμνάν.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Συμφωνία για την αγορά 12 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «A-29 Super Tucano» από τη βραζιλιάνικη αεροναυπηγική εταιρεία «Embraer» ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της νιγηριανής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ».

ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-- Την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των 118 μελών της Εθνοφρουράς από τα σύνορα του Νέου Μεξικού με το Μεξικό ζήτησε χτες η νέα («Δημοκρατική») κυβερνήτης της πολιτείας, Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ. Στο μεταξύ, μέλη δικομματικής επιτροπής του Κογκρέσου που διαπραγματεύονται την κατάρτιση ενός κοινού πλαισίου μέτρων συνοριακής ασφάλειας, εκτίμησαν ότι ο καλύτερος τρόπος για την ασφάλεια των συνόρων θα είναι ο συνδυασμός χρήσης νέων τεχνολογιών, η κατασκευή νέων «φυσικών εμποδίων» και η αύξηση των μεθοριακών φρουρών.

ΣΙΚΑΓΟ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Η μεγαλύτερη αγορά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» (GM) αναδείχθηκε και πέρσι η Κίνα, καθώς πούλησε εκεί πάνω από 3.650.000 οχήματα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Στους 91 ανήλθαν χτες οι άνθρωποι που πέθαναν από την επιδημία της γρίπης, τύπου Α, που πλήττει τις τελευταίες βδομάδες τη Ρουμανία.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Κύμα ακρίβειας κατά τουλάχιστον 7,2% «σάρωσε» παγκοσμίως από τον περασμένο Δεκέμβρη τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη, με βάση στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ