Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική Βουλή εξετάζει στην ετήσια Σύνοδό της πλήθος νέων μεταρρυθμίσεων, που θα δώσουν νέα ώθηση στη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση κεφαλαίου, καθώς οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, προτάσσεται ο διαχωρισμός της ιδιοκτησίας και της λειτουργίας των δικτύων σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι σιδηροδρομικές μεταφορές. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει ίδια μεταχείριση για όλες τις επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής ιδιοκτησίας, όσον αφορά την πρόσβασή τους στην αγορά, την έκδοση απαραίτητων αδειών, τις κρατικές προμήθειες κ.τ.λ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέες ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων στο Κασμίρ, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος ξεκίνησε τα νέα περιστατικά. Οι πρόσφατες επιθέσεις της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) σε πακιστανικό έδαφος και η κατάρριψη ινδικών αεροσκαφών από την πακιστανική ΠΑ είναι ενδεικτικές της κλιμάκωσης της διμερούς κόντρας, με φόντο ευρύτερους ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στην πόλη Τζαλαλαμπάντ (ανατολικό Αφγανιστάν), με στόχο μια αφγανική κατασκευαστική εταιρεία. Τα θύματα ήταν υπάλληλοι της εταιρείας, ενώ μετά την έκρηξη ακολούθησε και επίθεση ενόπλων. Στη συγκεκριμένη περιοχή (στα σύνορα με το Πακιστάν) διευρύνεται η δράση του «Ισλαμικού Κράτους».

ΡΩΜΗ.-- Νέα ώθηση στις ενδοαστικές διεργασίες στην Ιταλία, ενόψει και των ευρωεκλογών, δίνουν οι εσωκομματικές εκλογές που έγιναν πρόσφατα στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD), μετά και από την ανάδειξη ως νέου ηγέτη του 53χρονου κυβερνήτη της περιφέρειας Λάτιο, Νικόλα Τζινγκαρέτι. Ο Τζινγκαρέτι - που πλασάρεται ως «αριστερός» - δηλώνει υποστηρικτής μίας «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κρατών», επικρίνοντας τις «πολιτικές λιτότητας» της σημερινής ΕΕ.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν αργά το βράδυ της Τρίτης στρατιωτική εγκατάσταση της «Χαμάς» στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με πρόσχημα την εξαπόλυση επιθέσεων με αυτοσχέδιους μηχανισμούς σε μπαλόνια σε μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ. Πληροφορίες του παλαιστινιακού ραδιοσταθμού «Αλ Κουντς» ανέφεραν πως τουλάχιστον τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατόπεδο εκπαίδευσης, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Οι οπαδοί του ναζισμού μπαίνουν και στα σχολεία στις ΗΠΑ. Οι φωτογραφίες από εκδήλωση μαθητών Λυκείου στην Καλιφόρνια που φωτογραφήθηκαν να υψώνουν τα χέρια σε ναζιστικό χαιρετισμό, πλάι σε μια σβάστικα φτιαγμένη από κόκκινα πλαστικά ποτήρια, προκαλεί. Πάντως, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα της περιοχής του Νιούπορτ Μπιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ