Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η αποστολή του πρώτου τμήματος των αντιαεροπορικών συστημάτων «S-400» στην Τουρκία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Αλεξάντρ Φόμιν, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας αναπτύσσεται δυναμικά.

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ.-- Φωτιά ξέσπασε χτες στην πόλη των Βερσαλλιών, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το Παρίσι και είναι γνωστή επειδή φιλοξενεί το γνωστό παλάτι του 17ου αιώνα. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 5 μ.μ. σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και τέθηκε υπό έλεγχο μετά από μιάμιση περίπου ώρα, αφού κινητοποιήθηκαν 80 πυροσβέστες και περίπου 30 πυροσβεστικά οχήματα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε χτες στις Φιλιππίνες, αυτήν τη φορά μεγέθους 6,5 Ρίχτερ. Είχε προηγηθεί, προχτές, η δόνηση των 6,1 Ρίχτερ, από την οποία οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 16, ενώ τα σωστικά συνέργεια συνέχιζαν τη μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν 20 ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια τετραώροφου εμπορικού κτιρίου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ένας αστυνομικός έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πομπή λιτανείας για το Πάσχα, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Οι εξαγριωμένοι πιστοί λιντσάρισαν τον δράστη και τον σκότωσαν. Ο δράστης προηγουμένως είχε φιλονικήσει επειδή η λιτανεία τού είχε κλείσει το δρόμο.

ΡΙΑΝΤ.-- Στη θανατική εκτέλεση 37 Σαουδαράβων που κρίθηκαν ένοχοι για «τρομοκρατία» προχώρησαν χτες οι αρχές στη Σαουδική Αραβία.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο Αμπντελ Μαλίκ Αλ Χούτι, αρχηγός Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι της Υεμένης, προειδοποίησε με κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον «στρατηγικών» στόχων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ηγούνται της ιμπεριαλιστικής επίθεσης που ξεκίνησαν στη χώρα του τον Μάρτη του 2015.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν χτες την ανατολική επαρχία Κουαζούλου Νατάλ της Νότιας Αφρικής, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 33 ατόμων και καταστροφές σε πολλές εκατοντάδες σπίτια.

ΡΙΤΣΜΟΝΤ.-- Τη συνέχιση κράτησης της Τσέλσι Μάνινγκ με την κατηγορία της περιφρόνησης δικαστηρίου και άρνησης κατάθεσης ενώπιον ενόρκων για υπόθεση που αφορά τον ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε χτες δικαστήριο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Η Μάνινγκ, που ήταν στο παρελθόν αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών του αμερικανικού στρατού, γνωστός με το όνομα Μπράντον Μάνινγκ, είχε στη διάρκεια θητείας στο Ιράκ συλλέξει πάνω από 700.000 απόρρητα αρχεία του αμερικανικού στρατού, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το 2010 και το 2011 μέσω «WikiLeaks».

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΑΪΡΟ.-- Εκπρόσωπος της νέας χούντας με επικεφαλής τον Σουδανό στρατηγό Α. Φ. Μπουρχάν ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας πως «επικοινωνούν» με «όλες τις πολιτικές δυνάμεις», ώστε να κατονομάσουν νέο πρωθυπουργό που θα συγκροτήσει «πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό». Αργότερα, σε έκτακτη σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης στο Κάιρο, συμφωνήθηκε να παραταθεί κατά τρεις μήνες το «τελεσίγραφο» που έδινε ο οργανισμός στη χούντα του Σουδάν μέχρι τις 30 Απρίλη ώστε να «εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις».

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Την παραγωγή πλήρως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων, που θα κινούνται δίχως άνθρωπο στο τιμόνι με τη βοήθεια συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, το 2020 ανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ηλεκτροκινούμενης αυτοκινητοβιομηχανίας ΤΕΣΛΑ, Ιλον Μασκ, σε μία περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ περίπου 60 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα στις ΗΠΑ.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο λεγόμενος «Νέος IRA» ανέλαβε την ευθύνη και ζήτησε «συγγνώμη» για τον φόνο 29χρονης Βορειοϊρλανδής δημοσιογράφου, Λάιρα ΜακΚί, με προκήρυξή του που δημοσίευσε ιρλανδική εφημερίδα. Η Λάιρα ΜακΚί έπεσε νεκρή όταν χτυπήθηκε από σφαίρα το βράδυ της Πέμπτης στο Ντέρι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν επιχείρηση της αστυνομίας στην πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε το ποσοστό αποδοχής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο της προεδρίας του, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ρόμπερτ Μιούλερ την προηγούμενη βδομάδα, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας δημοσκόπησης για λογαριασμό της ιστοσελίδας «Politico / Morning Consult poll». Το 39% των συμμετεχόντων αποδέχεται θετικά την άσκηση της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, από 44% που ήταν πριν μία βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ