Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Ενοπλους στρατιώτες» στα σύνορα με το Μεξικό θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή επεισόδιο που σημειώθηκε στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με Μεξικανούς στρατιωτικούς, τους οποίους κατηγόρησε ότι είναι «εν δυνάμει συνεργοί λαθρεμπόρων ναρκωτικών». Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να μπλοκάρει την εφαρμογή του σχεδίου του Προέδρου για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, με κονδύλια του Πενταγώνου.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Δυνάμεις που υποστηρίζουν τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σάρατζ κατάφεραν να απωθήσουν στρατεύματα του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ στην πόλη Αζιζίγια, που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Η επίθεση του στρατηγού Χάφταρ, με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης και της εξουσίας, έκλεισε πλέον τις δύο βδομάδες και αποδεικνύεται πως τελικά δεν είναι ο «απλός περίπατος» που υπολόγιζε, καθώς συναντά αντιστάσεις από ετερόκλητες ένοπλες οργανώσεις και τη φρουρά της διορισμένης κυβέρνησης Σάρατζ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε χτες, οι αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους αμάχους από ό,τι «Ταλιμπάν» το πρώτο τρίμηνο του 2019.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΟΣΛΟ.-- Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν τις προηγούμενες μέρες σε Σουηδία και Νορβηγία, εξαιτίας της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, εντείνοντας τους φόβους για μια νέα χρονιά καταστροφικών φωτιών στη Σκανδιναβία. Στο νότιο τμήμα της Σουηδίας εκδηλώθηκαν τουλάχιστον δέκα μέτωπα, 49 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ χτες οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο. Πάντως, η Σουηδική Ομοσπονδία Πυροσβεστών εκτιμά ότι λείπουν 2.800 άνδρες για τη θερινή περίοδο. Στη Νορβηγία εκατοντάδες στρέμματα δασικής γης κάηκαν χτες και προχτές, ενώ στην κοινότητα Σοκνντάλ (νοτιοδυτικά) εκκενώθηκαν 148 νοικοκυριά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Στο Πεκίνο μεταβαίνουν τη Δευτέρα του Πάσχα, 29 Απρίλη, για νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων με τους Κινέζους ομολόγους τους, ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, που είναι επικεφαλής των Κινέζων διαπραγματευτών, θα μεταβεί στις 8 Μάη στην Ουάσιγκτον για περισσότερες διαβουλεύσεις.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διεθνείς Μη κυβερνητικές Οργανώσεις ζήτησαν χτες από την κυβέρνηση του Λιβάνου να τερματίσει το καθεστώς βαθιάς εκμετάλλευσης σε βάρος περίπου 250.000 αλλοδαπών οικιακών βοηθών που επιτρέπει στους εργοδότες τους να είναι «ανάδοχοι» και να τους στερούν βασικά ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα. Πολλές οικιακές βοηθοί δεν μπορούν να λάβουν άδεια νόμιμης παραμονής, παρά μόνο εάν μεσολαβήσει ο εργοδότης τους, στο πλαίσιο ενός συστήματος γνωστού στα Αραβικά με τον όρο καφάλα («αναδοχή»). Γκουβερνάντες, παραμάνες, συνοδοί ηλικιωμένων αφήνονται έτσι στο έλεος των εργοδοτών τους και δεν μπορούν καν να βγαίνουν έξω από τα σπίτια όπου προσφέρουν υπηρεσίες ή να φύγουν από τη χώρα, δίχως την έγκρισή τους.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Την τιμωρία των τζιχαντιστών, που προκάλεσαν ανείπωτο πόνο σε χιλιάδες Ιρακινούς αμάχους και στο ξεκλήρισμα των Γιαζίντι σε Ιράκ και Συρία, απαίτησε χτες με ομιλία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η επιφανής δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ, μαζί με τους βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, Νάντια Μουράντ (αγωνίστρια των δικαιωμάτων των Ιρακινών Γιαζίντι) και του Κογκολέζου μαιευτήρα Δρ. Ντένις Μουκουέγκε. Απαίτησε επίσης να στηθεί διεθνές δικαστήριο που θα δικάσει τους τζιχαντιστές παρόμοιο με αυτό που ανέλαβε τις δίκες των ναζιστών στη Νυρεμβέργη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ