Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «ΑΤ&Τ» πραγματοποίησαν απεργία το περασμένο Σαββατοκύριακο σε παραρτήματα της εταιρείας σε εννιά νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, διεκδικώντας νέες συμβάσεις εργασίας με ικανοποιητικές μισθολογικές αυξήσεις.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Περίπου 40 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως έχασαν τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι στα ανοικτά της ακτής της Λιβύης, στο τελευταίο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη. Αλλοι περίπου 60 άνθρωποι φέρεται πως διασώθηκαν, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Τσάρλι Γιάξλεϊ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σφοδρές πλημμύρες αντιμετώπισε προχτές η ισπανική πρωτεύουσα, λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων, αλλά και της όπως αποδεικνύεται ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας. Χείμαρροι λάσπης μπήκαν ακόμα σε σταθμούς του μετρό. Σε τέσσερις αυτοκινητόδρομους που περιβάλλουν τη Μαδρίτη διακόπηκε η κυκλοφορία, όπως και σε πέντε γραμμές του μετρό. Παρασύρθηκαν πολλά αυτοκίνητα στην περιοχή Αργκάντα ντελ Ρέι, ενώ και μεγάλα νοσοκομεία αντιμετώπισαν προβλήματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εφεση άσκησε χτες η πολυεθνική εταιρεία φαρμάκων και καλλυντικών «Johnson & Johnson», μετά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Οκλαχόμα να καταδικάσει το μονοπώλιο σε πρόστιμο 572 εκατ. δολαρίων κρίνοντάς το ένοχο για αθέμιτες πρακτικές που συνέβαλαν στην πρόκληση του θανάτου 400.000 Αμερικανών από τον εθισμό τους σε οπιούχα φάρμακα μέσα στην τελευταία 20ετία.

ΝΙΟΥΑΡΚ.-- Οι αρχές στο Νιούαρκ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νιου Τζέρσεϊ, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση του δικτύου σωληνώσεων ύδρευσης της πόλης παίρνοντας δάνειο 120.000.000 δολαρίων, για να σταματήσουν τη μόλυνση του νερού της πόλης με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα για την υγεία βαρέα μέταλλα. Οι αρχές στην πόλη μοιράζουν εδώ και δύο βδομάδες εμφιαλωμένο νερό σε 14.000 κατοικίες, καθώς το νερό που παρέχει το δίκτυο ύδρευσης κρίθηκε ακατάλληλο για πόση.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η νέα αστική στρατιωτικοπολιτική κυβέρνηση στο Σουδάν κάλεσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας και να εξασφαλίσει την απομάκρυνση όλων των κυανόκρανων της μεικτής αποστολής Αφρικανικής Ενωσης και ΟΗΕ από το Νταρφούρ μέχρι τον Ιούνη του 2020.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΡΙΑΝΤ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επίθεσης που εξαπολύουν από το 2015 στην Υεμένη. Η ανακοίνωση εξεδόθη λίγες βδομάδες αφότου αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέλαβαν το λιμάνι του Αντεν στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, διαπίστωσε πως «ξεκινά μία νέα εποχή» για τη χώρα του μετά την έναρξη (για πρώτη φορά) εξαγωγής περίπου 200.000 βαρελιών αργού πετρελαίου από σινο-βρετανική κοινοπραξία εταιρειών στη βόρεια Κένυα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Πιο κοντά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές βρίσκεται η Ρουμανία, αφότου έχασε το βράδυ της Δευτέρας την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Ρουμανία (PSD) μετά από την απόφαση του μικρότερου κόμματος των Φιλελευθέρων ALDE να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η εξέλιξη σημειώνεται ένα 48ωρο μετά την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να δεχτούν ως κοινό υποψήφιο τον πρόεδρο της Γερουσίας και αρχηγό των Φιλελεύθερων ALDE, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ