Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διαδήλωση στο κέντρο της Βηρυτού πραγματοποίησαν την Κυριακή εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι. Η λαϊκή δυσαρέσκεια οφείλεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (παρά τις μεγάλες και συχνές διακοπές), στην ανεπαρκή διαχείριση των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση της ισοτιμίας λιβανέζικης λίρας με το δολάριο, που έφτασε πριν λίγες μέρες τις 1.650 λίρες από περίπου 1.500 λίρες ανά δολάριο που ήταν την τελευταία 22ετία.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι διαβεβαίωσε ότι θα «προστατεύσει» τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη που χτυπήθηκαν από τα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών, σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν κλιμάκωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου το τελευταίο 15ήμερο. Το ίδιο 24ωρο, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε 15 ύποπτους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε αγρόκτημα της πόλης Αρίς στην επαρχία Σινά. Αιγύπτιοι στρατιωτικοί κατηγόρησαν τους ύποπτους πως «προετοίμαζαν εχθρικές ενέργειες εναντίον της αστυνομίας και του στρατού».

ΤΖΕΝΤΑ.-- Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Κυριακή σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και να διακοπεί η κυκλοφορία σε μια γραμμή υψηλής ταχύτητας, ανακοίνωσαν οι αρχές. Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Πάνω από 70 μετανάστες, που διασώθηκαν έπειτα από τέσσερις μέρες στη θάλασσα, μεταφέρθηκαν προχτές στις ακτές της πόλης Αλ Χουμς, που βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης στη Λιβύη και διέφυγαν για να αποφύγουν τη σύλληψη.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αποστολή του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε, στην Ουάσιγκτον μετά τις 7 Οκτώβρη ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, στο πλαίσιο προσπαθειών επανέναρξης νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας στο πλαίσιο εντεινόμενων εμπορικών αντιπαραθέσεων.

ΣΕΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 18 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν μετά από φωτιά που ξέσπασε σε δύο δεξαμενόπλοια πετρελαίου στο λιμάνι Ούλσαν της Κορέας. Λίγο πριν τις 11 το πρωί έγινε έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο 25.000 τόνων «Stolt Groenland» με σημαία των νήσων Κέιμαν και προκλήθηκε φωτιά που επεκτάθηκε και στο δεξαμενόπλοιο 9.000 τόνων «Bau Dalian» με σημαία Νότιας Κορέας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στους 30 ανέβηκαν τελικά τα θύματα του σεισμού 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περασμένη Πέμπτη τις νήσους Μολούκες, στην Ινδονησία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμπόν, που έχει 400.000 κατοίκους, με εστιακό βάθος μόλις 27 χιλιομέτρων. Οι τοπικές αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τις 9 Οκτώβρη, ενώ 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, επειδή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ