Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε βάρος της Λιβύης ζήτησε χτες με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ» ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, υποστηρίζοντας ότι η ένοπλη οργάνωσή του «Λιβυκός Εθνικός Στρατός» θα μπορούσε να είχε εξαλείψει την τρομοκρατία χρόνια πριν, εάν είχε πρόσβαση σε κατάλληλα όπλα, ενώ αντίθετα οι τρομοκρατικές οργανώσεις εξοπλίζονται άνετα από λαθρέμπορους.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Μια επταώροφη πολυκατοικία κατέρρευσε στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα χτες στην πόλη Φορταλέζα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ενώ συγγενείς αναζητούν άλλους 10 ένοικους, που φαίνεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια και δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τα αίτια αυτής της κατάρρευσης ερευνώνται.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, δεκάδες σπίτια και εκατοντάδες εκτάρια δασικής έκτασης έγιναν παρανάλωμα πυρός από το απόγευμα της Δευτέρας στη διάρκεια πυρκαγιών που ξέσπασαν σε χωριά νότια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, καθώς και σε συνοριακές περιοχές της Συρίας. Η λιβανέζικη κυβέρνηση ζήτησε επειγόντως τη βοήθεια γειτονικών χωρών, με την Κύπρο να στέλνει πρώτη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Αληθινό κολαστήριο, όπου δεκάδες παιδιά και ενήλικες βιάζονταν και βασανίζονταν συστηματικά σε υποτιθέμενο σχολείο για την εκμάθηση του Κορανίου, ανακάλυψαν οι νιγηριανές αρχές σε επιδρομή που έκαναν χτες στην περιοχή Κατσίνα της βόρειας πολιτείας Καντούνα. Στο σπίτι του τρόμου εντοπίστηκαν 69 άνθρωποι ηλικίας από 7 έως 40 ετών δεμένοι με αλυσίδες. Κάπου 150 άλλοι είχαν καταφέρει να αποδράσουν μετά από εξέγερση.

ΡΙΑΝΤ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε χτες ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, σε μία προσπάθεια να παίξει «μεσολαβητικό» ρόλο μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Αναβλήθηκε χτες η δίκη του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, που βαρύνεται με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε με περίπου 240.000 ευρώ, σε μία παλιά υπόθεση για συμβόλαιο εξοπλισμών από το γαλλικό πολεμικό μονοπώλιο «Τhales». Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολλές φορές αποσυρθεί και στη συνέχεια έχουν απαγγελθεί εκ νέου έπειτα από προσφυγές και αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Γενικής Εισαγγελίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Την υποβολή του Αυστραλού δημοσιογράφου και ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks» Τζούλιαν Ασάνζ σε βασανιστήρια στις βρετανικές φυλακές κατήγγειλε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι «Rossiya-24», αναφερόμενος στο υποκριτικό ενδιαφέρον δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία. Ζήτησε από τη Βρετανία να απελευθερώσει τον Ασάνζ και από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του πρώην υπαλλήλου - χάκερ της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, που έχει καταφύγει στη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ