Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες η απόσυρση στρατευμάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των «πολιτοφυλακών» του Ντονέτσκ, στην περιοχή Ζολότε (Λουγκάνσκ), όπως επιβεβαίωσαν και οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η απόσυρση των στρατευμάτων είχε συμφωνηθεί από τις αρχές του μήνα στην τριμερή Ομάδα Επαφής, αλλά εθνικιστικές οργανώσεις, τάγματα «εθελοντών» και βετεράνοι του ουκρανικού στρατού εμπόδιζαν την εφαρμογή της.

ΣΟΦΙΑ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έδωσε χτες 24ωρη προθεσμία σε Ρώσο διπλωμάτη να εγκαταλείψει τη χώρα, θεωρώντας πως υπάρχουν σε βάρος του υπόνοιες ότι εμπλέκεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Αποπέμφθηκαν χτες από τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Γιουσίφ Σαχίντ οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας μετά από διαβουλεύσεις με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Καΐς Σαΐντ. Υπηρεσιακοί υπουργοί διορίστηκαν στη θέση του υπουργού Αμυνας ο Καρίμ Τζαμούσι (που είναι παράλληλα και υπουργός Δικαιοσύνης) και Εξωτερικών ο Σάμπρι Μπαχτόμπτζι. Η τυνησιακή κυβέρνηση είχε ορκιστεί στις 13 Οκτώβρη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ανεξέλεγκτες μαίνονται εδώ και μέρες νέες καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους. Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Καλιφόρνια (αλλά και στις ΗΠΑ) «Pacific Gas & Electric Co.» προχωρά, ταυτόχρονα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε εκτεταμένα μπλακ άουτ αφήνοντας δεκάδες εκατομμύρια Καλιφορνέζους δίχως ηλεκτρικό ρεύμα.

ΚΑΪΡΟ.-- Νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν χτες το πρωί κοντά στην πόλη Σάικχ Ζουέιντ στη Χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου είχαν αποτέλεσμα το θάνατο 13 τζιχαντιστών και ενός αστυνομικού.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κατηγορίες για ανθρωποκτονία, συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση ανθρώπων και ξέπλυμα χρήματος απήγγειλαν οι βρετανικές αρχές σε βάρος του 25χρονου οδηγού νταλίκας Μο Ρόμπινσον μετά τον εντοπισμό δεκάδων Ασιατών στο ψυγείο του φορτηγού την περασμένη βδομάδα στην Ανατολική Αγγλία. Επίσης, καταζητούνται δύο αδέλφια από τη Β. Ιρλανδία, ηλικίας 34 και 40 ετών, ως ύποπτοι για ανθρωποκτονία και διακίνηση ανθρώπων.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Διασυνδέσεις με την ακροδεξιά φέρεται να είχε ο 84χρονος ύποπτος για επίθεση που έγινε τη Δευτέρα, ενάντια σε τέμενος στην περιοχή Μπαγιόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Δύο άνθρωποι 74 και 78 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ προσπαθούσαν να αποτρέψουν τον ένοπλο από το να βάλει φωτιά στο τέμενος και αφού εκείνος είχε ήδη πυρπολήσει ένα αυτοκίνητο. Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο δράστης υπήρξε υποψήφιος με τη στήριξη του Εθνικού Συναγερμού της Μ. Λεπέν.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 13 Νοέμβρη οι κοινές ασκήσεις Γαλλίας - Ινδίας με τον κωδικό «Exercise Shakti», που επικεντρώνονται στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και θα διεξαχθούν στη βορειοδυτική ινδική πολιτεία Ρατζαστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ