Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Απόρρητα κρατικά έγγραφα του κινεζικού κράτους, που φέρεται να εξασφάλισε το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), περιγράφουν τη λειτουργία στρατοπέδων κράτησης αντιφρονούντων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι και υπάρχει ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα. Σύμφωνα με αυτά, οι κρατούμενοι παρακολουθούνται σε κάθε τους κίνηση και βαθμολογούνται με ένα πολύ αυστηρό σύστημα βαθμών, που μετρά την «ιδεολογική τους μεταμόρφωση και την υπακοή».

ΡΩΜΗ.-- Οι σοροί τουλάχιστον 7 μεταναστών ανασύρθηκαν νεκροί μετά από ένα ακόμα ναυάγιο πλεούμενου που μετέφερε περίπου 150 κατατρεγμένους, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες περίπου 20 άτομα ακόμα αγνοούνται.

ΤΟΚΙΟ.-- Τετραήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία ολοκληρώνει σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, η πρώτη επικεφαλής της καθολικής Εκκλησίας στη χώρα μετά από 38 χρόνια και μόλις η δεύτερη συνολικά στην Ιστορία. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στο Ναγκασάκι, όπου επέκρινε τη στρατηγική της «πυρηνικής αποτροπής», χαρακτηρίζοντάς την «ψευδοασφάλεια που στηρίζεται σε μία νοοτροπία φόβου και δυσπιστίας, που καταλήγει να δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, και ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων του ομώνυμου δημοσιογραφικού ομίλου, ανακοίνωσε ότι θέτει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2020. Στόχος του, αναφέρει, είναι να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να «ξαναφτιάξει την Αμερική. Δεν αντέχουμε άλλα τέσσερα χρόνια απερίσκεπτων και ανήθικων ενεργειών του Προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η «Uber», η εταιρεία - πλατφόρμα μίσθωσης οχημάτων με οδηγό, έχασε χτες την άδεια λειτουργίας της στο Λονδίνο για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, αφού οι ρυθμιστικές αρχές εντόπισαν ένα «σχήμα αδυναμιών» σε θέματα ασφάλειας. Η «Uber» ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει έφεση. Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, επιτρέποντας ενδιαμέσως στους περίπου 45.000 οδηγούς της στο Λονδίνο να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες, παρά τη λήξη της άδειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ