Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χτες το περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη έξω από το κτίριο της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB «εκδήλωση τρέλας με τραγικές συνέπειες». Ο άνδρας που άνοιξε πυρ ήταν ο Γεβγκένι Μανιούροφ, ένας 39χρονος άνεργος φρουρός ασφαλείας (σεκιούριτι) από τα περίχωρα της πρωτεύουσας. Ο Μανιούροφ σκότωσε έναν υπάλληλο της FSB επιτόπου και τραυμάτισε άλλους πέντε ανθρώπους προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Ο δεύτερος υπάλληλος της FSB που είχε τραυματιστεί σοβαρά υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο την απερχόμενη Πρόεδρο της χώρας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς, στις 5 Γενάρη. Ο 53χρονος Μιλάνοβιτς συγκέντρωσε το 29,58% των ψήφων και η 51χρονη Κιτάροβιτς, που στηρίζεται από το κυβερνών κόμμα HDZ, συγκέντρωσε το 26,76%. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μίροσλαβ Σκόρο, δημοφιλής τραγουδιστής με εθνικιστικές θέσεις, συγκέντρωσε ποσοστό 24,39%.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το συνδικάτο Ufo, που εκπροσωπεί τα πληρώματα καμπίνας της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Lufthansa», ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση της εταιρείας «κατέρρευσαν» και τα μέλη του μπορεί να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ανά πάσα στιγμή. Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει απεργία κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα σήμερα, αύριο και την Πέμπτη.

ΡΙΑΝΤ.-- Ως «καταστρατήγηση της δικαιοσύνης» κατήγγειλαν χτες οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» την καταδίκη πέντε Σαουδαράβων σε θάνατο, έπειτα από «δίκη» - φιάσκο στη Σαουδική Αραβία, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του αρθρογράφου Τζ. Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι τον Οκτώβρη.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπι Αχμεντ καταδίκασε τις πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον πολλών τεμενών και μίας εκκλησίας στην επαρχία Αμχάρα (περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα), ως προσπάθεια «καταστροφής της πλούσιας ιστορίας ως προς την ανοχή και τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκκληση για βοήθεια σε διεθνείς οργανισμούς απευθύνουν Σομαλοί αγρότες, προκειμένου να σώσουν τις σοδειές τους από την εισβολή εκατομμυρίων ακρίδων εδώ και πολλές βδομάδες. Εκτιμάται πως τα έντομα κατέστρεψαν ήδη καλλιέργειες έκτασης 700.000 στρεμμάτων στη Σομαλία και στη γειτονική Αιθιοπία, κάνοντας αξιωματούχους του ΟΗΕ να μιλούν για τη χειρότερη εισβολή ακρίδων των τελευταίων 70 ετών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2020, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας αναστολής της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Περίπου τριάντα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» δολοφόνησαν έξι άτομα και απήγαγαν άλλα πέντε την Κυριακή στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά στο χωριό Γκασάρουα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Πολιτείας Μπόρνο, Μαϊντουγκούρι.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Οι αρχές στην Γκαμπόν ανακοίνωσαν χτες επίθεση πειρατών σε εμπορικό σκάφος της εταιρείας «Satram» το οποίο έπλεε ανοιχτά του λιμανιού Λιμπρεβίλ, με αποτέλεσμα την απαγωγή τεσσάρων μελών του πληρώματος και το θάνατο ενός Γκαμπονέζου πλοιάρχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ