Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Η αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» μπορεί να συνεχίσει να ισχύει στο Χονγκ Κονγκ και μετά το 2047, δήλωσε η τοπική κυβερνήτης Κάρι Λαμ, αρκεί οι οι νέοι της πόλης να μην την καταστρέψουν με «προσωρινές παρανοήσεις». Η περιοχή το 1997 πέρασε από τον έλεγχο της Βρετανίας στην Κίνα, στο πλαίσιο της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», με ισχύ τουλάχιστον για 50 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ενισχύονται αυτονομιστικές δυνάμεις και «κινήματα» που διεκδικούν περισσότερα «δικαιώματα και ελευθερίες», που μεγαλώνουν την ευελιξία έναντι του Πεκίνου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επίσκεψη στις ΗΠΑ αναμενόταν να ξεκινήσει χτες η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των ανθρώπων σε νότιες χώρες της Αφρικής οι οποίοι έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια σε τρόφιμα. Ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια και είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της πείνας εξαιτίας της ξηρασίας, των πλημμυρών και της οικονομικής κρίσης. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ προειδοποίησε πως έχει εξασφαλίσει μόνο 205 εκατομμύρια δολάρια (184 εκατ. ευρώ) από τα απαιτούμενα 489 εκατ. δολάρια. Περισσότερο έχουν πληγεί το Λεσότο, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πάνω από 2,7 εκατ. αιτήσεις δέχτηκε η υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών από Ευρωπαίους πολίτες που αιτούνται άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα μετά το Brexit, στο πλαίσιο του προγράμματος εγκατάστασης για πολίτες της ΕΕ, από την έναρξή του τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 2019.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Τρία ακροδεξιά ισραηλινά κόμματα, η «Νέα Δεξιά» του υπουργού Αμυνας Ναφτάλι Μπένετ, η «Εθνική Ενωση» του υπουργού Μεταφορών Μεζαλέλ Σμότριτς και το «Εβραϊκό Σπίτι» του υπουργού Παιδείας Ράφι Περέτζ, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι θα συνεργαστούν συγκροτώντας κοινό εκλογικό μπλοκ με το όνομα «ΓΙΑΜΙΝΑ» (Δεξιά), διεκδικώντας τις ψήφους των Ισραηλινών ψηφοφόρων στις 2 Μάρτη.

ΚΑΪΡΟ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας για τη σύλληψη τεσσάρων δημοσιογράφων του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu» την Τετάρτη στο Κάιρο, κατηγορώντας τους συλληφθέντες για διασπορά «ψευδών ειδήσεων». Σε ανακοίνωσή του μάλιστα εκτιμά ότι το γραφείο του «Anadolu» στο Κάιρο είναι βιτρίνα «για μια βάση χάκερς (...) στόχος των οποίων είναι να μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις».

ΜΑΖΕΡΟΥ.-- Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του εξέφρασε χτες ο 80χρονος πρωθυπουργός του νοτιοαφρικανικού κρατιδίου Λεσότο, Τόμας Ταμπάνε, που κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του πριν από δυόμισι χρόνια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Τέσσερα μικρά παιδιά - από 4 μηνών ως 6 ετών - στη Ρουμανία, τα οποία οι γονείς τους είχαν αφήσει μόνα, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι τους στην Τιμισοάρα. Ο 14χρονος αδελφός τους τραυματίστηκε. Η πυρκαγιά πιθανώς ξεκίνησε από ξυλόσομπα και η αστυνομία διεξάγει έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για παραμέληση. Μεταξύ 2010 - 2012, αντίστοιχα συμβάντα είχαν κοστίσει τη ζωή σε 152 παιδιά, κάτι που ώθησε τις αρχές να ξεκινήσουν εκστρατεία για την πρόληψη των πυρκαγιών στα σπίτια. Το 2018, 8 ανήλικοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν σε οικιακές πυρκαγιές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ