Παρασκευή 31 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Η NASA προχώρησε χτες στην εκτόξευση του ρομπότ έξι τροχών «Perseverance» που έχει ως αποστολή την ανάπτυξη μίνι ελικοπτέρου, την πειραματική εφαρμογή εξοπλισμού για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές και τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό ιχνών προηγούμενης ζωής στον πλανήτη Αρη. Η αποστολή, που κόστισε περίπου 2,4 δισ. δολάρια, είναι η ένατη της NASA στον πλανήτη Αρη.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Σχεδόν ένα στα τρία παιδιά σε όλο τον κόσμο (περίπου 800.000.000) έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του, διαπιστώνει νέα έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Τα επίπεδα αυτά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επικύρωσε νόμο που απαγορεύει σε αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, να θέτουν υποψηφιότητα για την Προεδρία, ή το Κοινοβούλιο, άνευ έγκρισης από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Ισραελ Κατζ, δήλωσε πως θα φέρει την ερχόμενη βδομάδα για ψήφιση ένα μίνι προϋπολογισμό με στόχο την αναχαίτιση της οικονομικής κρίσης που προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ερευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ έδειξε ότι το 55% των πολιτών της χώρας φοβάται πως θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του (το αντίστοιχο ποσοστό στη διάρκεια του lockdown ήταν 46%).

ΧΑΡΑΡΕ.-- Σε αποκλεισμό της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, προχώρησαν χτες οι αστυνομικές αρχές επικαλούμενες μέτρα περιορισμού της κίνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή συνέπεσε με προγραμματισμένες για χτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μία έκφραση δυσαρέσκειας που προκαλούν η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και η αδυναμία της κυβέρνησης να καταπολεμήσει πολυετή φαινόμενα διαφθοράς. Ο πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως και εκτιμάται πως ξεπερνά το 700%, ενώ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους λίγους μήνες ο αριθμός των κατοίκων που θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα θα ξεπεράσει τα 8,5 εκατομμύρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική εταιρεία έρευνας αγοράς «Canalys» εκτίμησε χτες πως το κινεζικό τεχνολογικό μονοπώλιο «Huawei» πήρε τα «σκήπτρα» από την κορεατική «Samsung» σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η «Huawei» εξήγαγε 55,8 εκατ. συσκευές και η «Samsung» διαπίστωσε το ίδιο διάστημα μείωση των πωλήσεων εξάγοντας 53,7 εκατ. συσκευές «έξυπνων» τηλεφώνων.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε έξι άτομα και τρεις οργανισμούς για την εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων, όπως αυτές που είναι ευρέως γνωστές ως «WannaCry», «NotPetya» και «Operation Cloud Hopper». Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ