Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την επιτυχή δοκιμή του αντιπυραυλικού συστήματος «Arrow-2» σε πεδίο βολής του κεντρικού Ισραήλ ανακοίνωσε χτες το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας. Ο αρμόδιος υπουργός Μπένι Γκαντς δήλωσε πως το αντιπυραυλικό σύστημα (που επιδιώκει την αναχαίτιση ρουκετών και πυραύλων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς από τη Γάζα, τον Λίβανο και το Ιράν) εξασφαλίζει «ότι είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τους εχθρούς μας».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ελεύθερο, μετά από πέντε ώρες, άφησαν χτες δυνάμεις των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» το δεξαμενόπλοιο «MT Wila», αφότου το κατέλαβαν κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από σκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε στην περιοχή. Δεν έγιναν ωστόσο γνωστοί από καμία πλευρά οι λόγοι διενέργειας έρευνας των ιρανικών αρχών στο δεξαμενόπλοιο που, όπως έγινε γνωστό, ανήκει στην ελληνική εταιρεία «IMS SA».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την ενιαία στάση του Αραβικού Συνδέσμου απέναντι στην Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Βόρειο Ιράκ, απαίτησε χτες Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τις έντονες αντιδράσεις της Βαγδάτης για τη δολοφονία δύο αξιωματούχων του στρατού από βόμβες τουρκικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους πριν δύο μέρες.

ΚΑΪΡΟ.-- Νεκρός στο κελί του σε φυλακές Τορά του Καΐρου βρέθηκε χτες ο 66χρονος πρώην ισλαμιστής βουλευτής και ανώτερο στέλεχος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Ισάμ αλ Εριαν. Είχε απαγορευτεί στον Εριαν, που ήταν και αντιπρόεδρος του κόμματος «Ελευθερίας και Δικαιοσύνης», να συναντά δικηγόρους και συγγενικά πρόσωπα εδώ και έξι μήνες εξαιτίας περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας Covid-19.

ΣΑΝΑΑ.-- Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και το θάνατο πάνω από 170 ατόμων σε όλη την Υεμένη και καταστροφές σε κτίρια που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Χιλιάδες οικογένειες ιδιαίτερα σε νότιες επαρχίες της Υεμένης έμειναν άστεγες εξαιτίας των πλημμυρών.

ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Για άλλα πέντε χρόνια παρέτεινε χτες η Κίνα τους δασμούς στις ινδικές οπτικές ίνες, συνεχίζοντας τις πιέσεις που ασκεί σε βάρος των ινδικών μονοπωλίων του κλάδου από το 2014. Οι δασμοί κυμαίνονται μεταξύ 7,4% και 30,6%.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τις 25 επιστολές που αντάλλαξαν οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλύπτει μεταξύ άλλων στο υπό έκδοση βιβλίο του «Οργή» ο Αμερικανός δημοσιογράφος, γνωστός από την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ, Μπομπ Γούντγουορντ. Στις επιστολές τους, «ο Κιμ περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες ως αντάξια μιας "φανταστικής ταινίας", ενώ οι ηγέτες επιδίδονται σ' ένα ασυνήθιστο διπλωματικό μενουέτο», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος στη σελίδα του «Amazon» που είναι αφιερωμένη στο βιβλίο.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Οι αρχές στην Καλιφόρνια διέταξαν το τελευταίο 48ωρο την κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων περίπου 500 σπιτιών εξαιτίας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς σε θαμνότοπους, που επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα βόρεια του Λος Αντζελες και κάνοντας σε μερικές ώρες στάχτη περίπου 40.000 στρέμματα γης. Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι κοντά στη λίμνη Χιουζ, καίγοντας αρχικά μια σχετικά μικρή επιφάνεια 200 στρεμμάτων προτού εξαπλωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ