Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Η 77χρονη Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλουκ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020 «για τη χαρακτηριστική ποιητική φωνή της, που με την αυστηρή ομορφιά της κάνει παγκόσμια την ατομική εμπειρία». Δύο χρόνια μετά την Πολωνή Ολγκα Τοκάρτσουκ, η Λουίζ Γκλουκ είναι η 16η γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορονών Σουηδίας (958.000 ευρώ).

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρελι, δήλωσε, στη διάρκεια επίσκεψης στην Πρίστινα, πως το Κοσσυφοπέδιο πληροί πλέον τους όρους για την κατάργηση της βίζας στις χώρες - μέλη. Πρόσθεσε όμως πως τώρα θα πρέπει οι χώρες της ΕΕ να πειστούν αναλόγως.

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Για τον Νοέμβρη ανέβαλε χτες η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τη διεθνή σύνοδο ανθρωπιστικής βοήθειας για τον Λίβανο, στο πλαίσιο προσπαθειών για αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε στις 3 Αυγούστου η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Αφορμή φαίνεται πως έδωσαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Βηρυτό για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συμφώνησαν χτες να συνομιλήσουν για τη χορήγηση νέας βοήθειας σε επιχειρήσεις και μονοπώλια που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας, με προτεραιότητα στις αεροπορικές εταιρείες που έχουν ζητήσει νέα «προίκα» δεκάδων δισεκατομμυρίων για να μη συνεχίσουν τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ