Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού επιβεβαίωσε πως ξεκίνησε χτες η εκπαίδευση «120 Λίβυων» στρατιωτών, αλλά διέψευσε πως η χώρα του έχει στρατολογήσει Λίβυους ή Σύρους μισθοφόρους για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο.

ΤΟΚΙΟ.-- Επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ θα κάνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα τις επόμενες μέρες, όπου στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «αμυντικής συνεργασίας» τους, αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας. Αντίστοιχες συμφωνίες διαπραγματεύεται το Τόκιο και με Ινδονησία και Ταϊλάνδη.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εκτιμήσεις για τουλάχιστον 15 νεκρούς στρατιωτικούς έγιναν προχτές μετά από σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του αφγανικού στρατού, εν πτήσει, στη νότια επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν. Στην περιοχή μαίνονται μάχες, καθώς εκατοντάδες δυνάμεις των Ταλιμπάν αποπειρώνται να καταλάβουν την περιοχή Λασκάρ Γκα, παρά το ότι η ηγεσία τους συνεχίζει συνομιλίες στην Ντόχα με αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης.

ΑΛΜΑΤΙ.-- Η Αμερικανίδα αστροναύτης Κάθλιν Ρούμπινς και οι Ρώσοι κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζικοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ απογειώθηκαν χτες με επιτυχία για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ» από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα συναντήσουν τους νυν ενοίκους του, τον Κρις Κάσιντι (NASA), τον Ανατόλι Ιβανίσιν και τον Ιβάν Βάγκνερ (Roskosmos), η επιστροφή των οποίων στη Γη είναι προγραμματισμένη για τις 22 Οκτώβρη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Εϊμι Μπάρετ, η δικαστής που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει για να διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι δεν έχει δεσμευτεί απέναντι στον Λευκό Οίκο, για το πώς θα αποφασίσει αναφορικά με το πρόγραμμα Υγείας. Αρνήθηκε επίσης να διατυπώσει την άποψή της αναφορικά με δικαστικές αποφάσεις για τις αμβλώσεις και για το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, όπως επίσης και για οποιεσδήποτε δικαστικές διαμάχες προκύψουν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ρωσία, Κίνα και Κούβα εξασφάλισαν θέση στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Εκτός «νυμφώνος» έμεινε η Σαουδική Αραβία, παρά τον πακτωλό χρημάτων που είχε ξοδέψει ώστε να εξασφαλίσει την εκλογή της. Η εκλογή έγινε με μυστική ψηφοφορία των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ