Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- 51χρονος Γερμανός έπεσε χτες με το αυτοκίνητό του σε πλήθος σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης Τρίερ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 4 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 15. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κίνητρά του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για «αμόκ» του δράστη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες σε γερμανικά ΜΜΕ, το αυτοκίνητο κινούνταν με ταχύτητα 70 - 80 χλμ. την ώρα και πλησιάζοντας το πλήθος συνέχισε να επιταχύνει.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επιδρομές στα σπίτια 11 μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης «Ταξιαρχία Λύκων 44» (Wolfsbrigade 44) έκανε χτες η γερμανική αστυνομία, μετά την απαγόρευση της οργάνωσης με την κατηγορία ότι επιδιώκει την επανίδρυση του ναζιστικού κράτους στη Γερμανία. Η αστυνομία βρήκε μια βαλίστρα, ματσέτα, μαχαίρια και σύμβολα των ναζί, όπως σβάστικες κ.ά. Οι αστυνομικές έρευνες έγιναν σε σπίτια στα κρατίδια της Εσσης, του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Αντιμέτωπη με «παρατεταμένη ύφεση» είναι η οικονομία του Λιβάνου. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% «γιατί οι πολιτικοί αρνούνται την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της χώρας», αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Λίβανο.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Ιρακινή νομπελίστρια και αγωνίστρια για την καταπολέμηση της δουλεμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών από τζιχαντιστές, Νάντια Μουράντ, δήλωσε χτες ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις λόγω πανδημίας συρρικνώνουν τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την υγεία των γυναικών απανταχού.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Περίπου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα σε μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Σεμπάμπ» και οπλισμένους χωρικούς στην κεντρική Σομαλία. Οι τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν την επίθεση ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν 53 φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς και ότι απέσπασαν στρατιωτικό υλικό.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Πιθανή θεωρείται η κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ηγέτη του δεξιού πρώην «γαλανόλευκου μπλοκ», Μπένι Γκαντς, καθώς οι δύο εταίροι δεν τα βρίσκουν σε βασικά σημεία του νέου προϋπολογισμού. Απόψε ο Νετανιάχου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών. Στο μεταξύ η ιστοσελίδα «Al Monitor» υποστηρίζει πως ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με αξιωματούχους της «Μοσάντ», σε μια προσπάθεια να επιτύχει την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- 29 οργανώσεις - μεταξύ τους το Ινστιτούτο του Καΐρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η οργάνωση «Mwatana» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - που υποστηρίζουν τον έλεγχο των όπλων υπέγραψαν κοινή επιστολή, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις επικείμενες πωλήσεις πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο δρ. Σκοτ Ατλας, αμφιλεγόμενο μέλος του κλιμακίου του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας το οποίο συγκρότησε ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σ. Ατλας έχει δεχτεί έντονη κριτική από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς παίρνει θέσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ