Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 70χρονος κρατούσε έγκλειστο τον 39χρονο γιο του στη σοφίτα, επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σε ένα χωριό της Αλσατίας και δεν του έδινε φαγητό, για να τον «τιμωρήσει» αφού είχε μείνει άνεργος.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Περίπου 18.000 νοικοκυριά παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι και χτες το πρωί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην ανατολική και κεντρική Γαλλία, εξαιτίας της καταιγίδας «Μπέλα» και ισχυρών χιονοπτώσεων που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας. Αρχικά τα προβλήματα αφορούσαν διπλάσιο αριθμό νοικοκυριών.

ΠΕΚΙΝΟ.-- «Αίσθημα δυσαρέσκειας απέναντι στην κοινωνία» έτρεφε - σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ - ένας 62χρονος που σκότωσε με μαχαίρι 7 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 7 το Σαββατοκύριακο στην Κίνα. Το περιστατικό σημειώθηκε στη μικρή πόλη Καϊγιουάν, στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ. Τα σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο 62χρονος «μαχαίρωνε περαστικούς κατά τύχη» για αρκετά λεπτά, πριν τελικά συλληφθεί, στο δρόμο ανάμεσα σε ένα μανάβικο και σε ένα κτίριο με δημόσια λουτρά.

ΒΙΕΝΝΗ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Αποχωρεί μετά από 12 χρόνια ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ιντσκο. Πιθανότερος διάδοχος του Ιντσκο φέρεται ο Γερμανός πρώην υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ, την επιλογή του οποίου παρατηρητές θεωρούν ένδειξη μίας ανανεωμένης δέσμευσης των δυτικών κρατών απέναντι στη Βοσνία. Την ίδια στιγμή, οι - υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία - Σέρβοι της Βοσνίας τάσσονται υπέρ της κατάργησης του θεσμού του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Σε κλίμα όξυνσης των συγκρούσεων διεξήχθησαν την Κυριακή οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εν μέσω καταγγελιών από την κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου ότι ο πρώην δικτάτορας Φρανσουά Μποζιζέ επιχειρεί να καταλάβει την εξουσία με νέο πραξικόπημα, επειδή του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές.

ΝΪΑΜΕΪ.-- Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στον Νίγηρα. Στις κάλπες κλήθηκαν 7,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και δεν αναφέρθηκαν κρούσματα βίας ή νοθείας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε έναν 37χρονο Αμερικανό απαγγέλθηκαν χτες κατηγορίες για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας, μετά το θάνατο τριών ανθρώπων από πυροβολισμούς το Σάββατο, σε αίθουσα μπόουλινγκ στο Ρόκφορντ του Ιλινόι. Νεκροί από τα πυρά έπεσαν τρεις άνδρες, ηλικίας 73, 69 και 65 ετών, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η ενέργεια του δράστη φέρεται πως ήταν «τυχαία».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Πανικό και μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια προκάλεσε νωρίς χτες το πρωί σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ στην κεντρική Κροατία, με επίκεντρο κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σοβαρά την Κυριακή σε τροχαίο δυστύχημα στο Καμερούν, κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό κοντά στην πρωτεύουσα Γιαουντέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ