Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την παράταση της συνθήκης «New START», που ίσχυε από το 2010 για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων, έως τις 5 Φλεβάρη του 2026. «Η παράταση της συνθήκης ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και επιτρέπει να διατηρηθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα των στρατηγικών αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, να διατηρηθεί η στρατηγική σταθερότητα στον κόσμο, ενώ θα έχει επίσης ευνοϊκή επίδραση στη διεθνή κατάσταση και θα συμβάλλει στην εξέλιξη της διαδικασίας του πυρηνικού αφοπλισμού», αναφέρει το Κρεμλίνο.

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- ΗΠΑ και Ταλιμπάν άρχισαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα για κατάπαυση πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζον Κίρμπι δήλωσε μάλιστα ότι «είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε προοπτική στη συμφωνημένη διευθέτηση», προσθέτοντας ωστόσο ότι - προς το παρόν - «παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή». Η συμφωνία προβλέπει κανονικά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τον Μάη, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των Ταλιμπάν να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να ενεργούν από το έδαφος της χώρας και να μην επιτίθενται στα αμερικανικά στρατεύματα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην ινδική πρωτεύουσα. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές σε κοντινά οχήματα. Εκπρόσωπος της ινδικής αστυνομίας είπε ότι «οι αρχικές εντυπώσεις υπονοούν πως ήταν μια κακόβουλη προσπάθεια να προκληθεί αίσθηση», ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα πως «αν και δεν υπήρξαν απώλειες, η Ινδία και όλοι οι παράγοντες στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν την έκρηξη ως τρομοκρατικό περιστατικό». Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα, με δεδομένο και ότι η έκρηξη έγινε την ώρα που Πρόεδρος και πρωθυπουργός συμμετείχαν σε στρατιωτική τελετή περίπου 1 χιλιόμετρο από το σημείο.

BΗΡΥΤΟΣ.-- Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά περίπου 20%, ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και η κυβέρνηση δυσκολεύεται ολοένα και πιο πολύ να επιδοτήσει τα είδη πρώτης ανάγκης, παρά τον αναβρασμό στην κοινωνία. Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (drone) που είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο του Λιβάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ