Τρίτη 9 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το αφγανικό πρακτορείο «Tolo News» μετέδωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, πρότεινε ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης - Ταλιμπάν να οργανωθεί στην Τουρκία. Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ουάσιγκτον θα προτείνει μέσω ΟΗΕ να συνεδριάσουν με θέμα την «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν ΥΠΕΞ και απεσταλμένοι ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Πακιστάν, Ινδίας και Ιράν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Διαφημιστικό σποτ με παροτρύνσεις όπως «Σταματήστε τον Ερντογάν» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μια ομάδα - μέλος της οργάνωσης «Χιζμέτ» (του Φετ. Γκιουλέν που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ). Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως αυτό «το δίκτυο προδοσίας» δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία και πως ο αγώνας εναντίον του «είναι μια εθνική επιστράτευση».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου προειδοποίησε για τον κίνδυνο να κυλήσει η χώρα στο χάος μετά τη νέα υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου (με ισοτιμία που ξεπερνά στη μαύρη αγορά τις 10.500 λίρες ανά δολάριο). Απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της Βουλής να συγκροτήσουν κυβέρνηση ενότητας ώστε να πάρουν δάνεια και ξένη «βοήθεια» από ΔΝΤ και Γαλλία.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Τρεις Παλαιστίνιοι ψαράδες σκοτώθηκαν από την ανάφλεξη εκρηκτικών που υπήρχαν στη βάρκα τους, ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας. Παλαιστινιακά τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ως αιτία ισραηλινά πυρά, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε κάθε ευθύνη.

ΜΑΛΑΜΠΟ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν την Κυριακή από εκρήξεις πυρίτιδας που οφείλονταν σε «αμέλεια» της διοίκησης της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μπάτα της Γουϊνέας - Ισημερινού.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Κίνα και Ρωσία εμπόδισαν ξημερώματα Σαββάτου την υιοθέτηση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον «τερματισμό των βιαιοτήτων» στην περιφέρεια Τιγκράι της Αιθιοπίας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» σκότωσαν προχτές 16 χωρικούς και τραυμάτισαν άλλους 6 σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε κοινότητα κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην πολιτεία Σοκότο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ» έξω από δημοφιλές εστιατόριο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ