Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.-- Διαβεβαιώσεις για τις εγγυήσεις των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας έδωσε στον Σαουδάραβα ομόλογό του και πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης. Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται ότι συζήτησαν ακόμη για την «περιφερειακή ασφάλεια», με έμφαση στο ζήτημα του πολέμου στην Υεμένη και τις διμερείς προσπάθειες «για τη βελτίωση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας».

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, που πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, υποσχέθηκε χτες, μεταβαίνοντας στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, 240 εκατομμύρια «ανθρωπιστική βοήθεια» όχι μόνο για τους συμμάχους των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος (π.χ. Κούρδοι των δυνάμεων YPG, SDF) αλλά και σε χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες, με πρώτη την Τουρκία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Με κλείσιμο δρόμων και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η σουδανική μεταβατική κυβέρνηση επιχείρησε χτες να αποθαρρύνει μαζικές διαδηλώσεις έξω από το στρατηγείο του στρατού για τους πάνω από 120 διαδηλωτές που σκοτώθηκαν τον Ιούνη του 2019 από τις σφαίρες των δυνάμεων καταστολής, στη διάρκεια κινητοποιήσεων για την ανατροπή του τότε δικτάτορα Ομάρ Μπασάρ.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- «Μην έρχεστε στις ΗΠΑ» είπε ωμά την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος την Κόστα Ρίκα, απευθυνόμενος σε πολίτες χωρών της Λατινικής Αμερικής που αναγκάζονται λόγω της φτώχειας και του οργανωμένου εγκλήματος να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Οι νιγηριανές αρχές επιβεβαίωσαν ότι 136 μαθητές σχολείου διδασκαλίας κορανίου στην πόλη Τεγκίνα της βορειοδυτικής Νιγηρίας απήχθησαν την Κυριακή από ενόπλους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Βρετανία ρεπορτάζ του «Γκάρντιαν» για τις ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος μη λευκών και γυναικών υπαλλήλων στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60, ενώ παράλληλα η βασιλική οικογένεια εξασφάλιζε την εξαίρεσή της από τους νόμους κατά των διακρίσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ