Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χτες εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, σε μία ακόμα επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Κατά πληροφορίες τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των Αμερικανών αναχαίτισαν μία από αυτές, όμως η δεύτερη έπεσε μέσα στην περίμετρο της πρεσβείας.

ΣΟΦΙΑ.-- Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στη Βουλγαρία, με δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ και το εμφανιζόμενο ως «αντισυστημικό» κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITN) του τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Νέα συνάντηση είχαν προχτές οι διαπραγματευτές Κοσόβου και Σερβίας, μετά την επίσημη επανέναρξη του μεταξύ τους διαλόγου. Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, μίλησε για «ένα διήμερο εκτεταμένων και σε βάθος συζητήσεων» για το «πλήρες φάσμα των στοιχείων του διαλόγου - προηγούμενες συμφωνίες, τρέχοντα θέματα και επόμενα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων».

ΜΙΝΣΚ.-- Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν ότι μπλόκαραν τον ιστότοπο της εφημερίδας «Nasha Niva», ύστερα από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος την κατηγόρησε για διάδοση πληροφοριών «εξ ονόματος οργανώσεων που δεν έχουν δηλώσει έδρα στη Λευκορωσία». Η εφημερίδα που ασκούσε κριτική στον Πρόεδρο Αλ. Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία της και συνέλαβαν τον διευθυντή σύνταξης, Γιαχόρ Μαρτσινόβιτς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την υποβολή ομαδικής αγωγής εναντίον του «Facebook», του «Twitter», της «Google», κατηγορώντας τους ως υπεύθυνους για μια «παράνομη, αντισυνταγματική λογοκρισία», μετά τον αποκλεισμό του από τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο της εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Αεροπλάνο με 9 επιβάτες συνετρίβη χτες το απόγευμα, λίγο μετά την απογείωση από το Ορέμπρο, στη Σουηδία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας μίλησε για «πολύ σοβαρό δυστύχημα» και είπε ότι «αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζ. Ζούμα, βρίσκεται υπό κράτηση από την περασμένη Τετάρτη, εκτίοντας ποινή 15 μηνών που του επέβαλε δικαστήριο για ασέβεια επειδή δεν προσήλθε σε δίκη για κατηγορίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ