Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αντιδρώντας στις αμερικανικές «προειδοποιήσεις» και απειλές προς ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σιντζιάνγκ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι «η αμερικανική προσέγγιση έχει υπονομεύσει σοβαρά την ασφάλεια και σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Α. Κρ. Καρενμπάουερ εγκαινίασε το πρώτο κέντρο διαστημικής διοίκησης της Γερμανίας με αμυντικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της στρατιωτικής αναγνώρισης, της επίβλεψης των δορυφόρων και της παρακολούθησης επικίνδυνων διαστημικών απορριμμάτων, στον χώρο του Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο Ουντέμ, κοντά στα ολλανδικά σύνορα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νέα επίθεση κατά του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού HDP σημειώθηκε στην Τουρκία, αυτήν τη φορά σε γραφεία του κόμματος στη Μαρμαρίδα. Ενοπλος άνοιξε πυρ προχτές το πρωί, σε ώρα που ευτυχώς το κτίριο ήταν άδειο. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απομάκρυνση τελικά του Μ. Μπουλού από τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για την αντικατάσταση, ωστόσο ο διορισμός Μπουλού είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, μεταξύ άλλων και από την αντιπολίτευση, ακόμα και από το εξωτερικό (π.χ. ΗΠΑ).

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε χτες σε έκθεσή της συστηματική σεξουαλική κακοποίηση και βιασμούς χιλιάδων μεταναστριών οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί σε κέντρα κράτησης που φρουρούν Λίβυοι, με αντάλλαγμα καθαρό νερό και τρόφιμα. Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτίμησε ότι «σύντομα» θα αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λιβανέζος εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι παραιτήθηκε χτες από την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, λόγω αγεφύρωτων διαφορών με τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν. Η είδηση αύξησε περαιτέρω την υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας, ενώ διαδηλωτές ξαναβγήκαν στους δρόμους νοτίων συνοικιών της Βηρυτού, με τον στρατό να αναπτύσσει δυνάμεις για να καταστείλει περαιτέρω κινητοποιήσεις.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ο αρχηγός της αστυνομίας στην Αϊτή, Λίον Τσαρλς, κατηγόρησε χτες τον Βενεζουελάνο επιχειρηματία Αντόνιο Ιντριάγο, ιδιοκτήτη της εταιρείας σεκιούριτι CTU στη Φλόριντα, που φέρεται ότι πλήρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια της ομάδας των 28 εκτελεστών που δολοφόνησαν τον Πρόεδρο της Αϊτής. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι άλλοι πέντε ύποπτοι διαφεύγουν τη σύλληψη, εκτιμώντας πως είναι «ιδιαιτέρως επικίνδυνοι». Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αντιπολιτευόμενος γερουσιαστής Τζον Τζόελ Τζόζεφ και ο Τζόζεφ Φέλιξ Μπάντιο, πρώην ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Παγώνουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν στη Βιέννη μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα ιρανική κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται μετά την ανάληψη καθηκόντων του νεοεκλεγέντος Προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, στις αρχές Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ