Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Πέντε εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της «Pemex». Η έκρηξη εκδηλώθηκε ενώ οι εργάτες εκτελούσαν εργασίες συντήρησης στην πλατφόρμα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους εργαζόμενους.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Στους 2.207 αυξήθηκε την Κυριακή ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό 7,2 Ρίχτερ που έπληξε την Αϊτή στις 14 Αυγούστου, ενώ σβήνουν οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι 344 αγνοούμενοι. Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται άμεσα περίπου 600.000 πληγέντες από τον σεισμό συνεχίζει να φτάνει με πολύ αργό ρυθμό.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, δήλωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί τον Νοέμβρη από τη θέση του προέδρου του κόμματος και στη συνέχεια από πρωθυπουργός για να δώσει χρόνο σε διάδοχο να προετοιμαστεί για τις εθνικές εκλογές της χώρας τον Σεπτέμβρη του 2022. Ο Λεβέν επανήλθε ως πρωθυπουργός μετά την πρόταση μομφής εναντίον του, ηγούμενος μειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε βίαια επεισόδια ενεπλάκησαν μέλη «ακροδεξιών» και «ακροαριστερών» οργανώσεων την Κυριακή στο Πόρτλαντ. Τουλάχιστον ένας άνδρας συνελήφθη διότι άνοιξε πυρ με πυροβόλο όπλο. Στο Πόρτλαντ τα επεισόδια μεταξύ τέτοιων οργανώσεων είναι συχνά από τον Μάη 2020, μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολις.

ΝΤΟΧΑ.-- Ξεκίνησε στο Κατάρ η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα, στις 2 Οκτώβρη, για την ανάδειξη των 45 μελών του «Συμβουλευτικού Συμβουλίου». Η διενέργεια εκλογών προβλεπόταν από το Σύνταγμα του 2004 αλλά έως τώρα συνέχεια αναβαλλόταν. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας έχουν μόνο όσοι είναι απόγονοι πολιτών του Κατάρ εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια από το 1930.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ