Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από όσους αρνούνται τη σχετική δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Ιωαννικίου. Σε άλλη μια «θρησκευτική διαμάχη» με γεωπολιτικές προεκτάσεις, σημειώθηκαν συμπλοκές αστυνομίας - διαδηλωτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την ενθρόνιση, ενώ ο Πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας, Πορφύριος, και ο νέος Μητροπολίτης χρειάστηκαν στρατιωτικό ελικόπτερο και την προστασία ειδικών δυνάμεων για να φτάσουν στην τοποθεσία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αναγνωρίζει αυτονομία στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, ενώ και το Σερβικό Πατριαρχείο θεωρεί σχισματική την κίνηση κάποιων ιεραρχών που τη δεκαετία του 1990 την κήρυξαν αυτοκέφαλη.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ξεκίνησε την Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τις 30/9 η απογραφή του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας. Στη χώρα έχει να ολοκληρωθεί απογραφή από το 2002. Αντίστοιχη διαδικασία είχε ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2011, αλλά διακόπηκε λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που συμμετείχαν στην αρμόδια κρατική επιτροπή.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Αλλαγές στην «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία της χώρας ανήγγειλε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζ. Αρντερν, με φόντο την πρόσφατη επίθεση σε σούπερ μάρκετ στο Οκλαντ όπου 32χρονος άρχισε να μαχαιρώνει πελάτες. Οι 3 από τους 7 τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η Αρντερν ισχυρίστηκε ότι ο δράστης είχε λάβει «με δόλιο τρόπο» καθεστώς πρόσφυγα και γι' αυτό είχε αποτραπεί η απέλασή του, ενώ τον παρακολουθούσε η αστυνομία, που είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι «συμπαθούσε» το «Ισλαμικό Κράτος».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να βοηθήσει τον Λίβανο σε διάφορα επίπεδα εξέφρασε την Κυριακή σε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της χώρας ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ. Αφορμή για την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών μετά από 10 χρόνια δίνουν σχεδιασμοί των ΗΠΑ για τη χορήγηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου, μέσω Ιορδανίας και Συρίας, στον Λίβανο, που υποφέρει από δεινή οικονομική κρίση. Αύριο Τετάρτη οι υπουργοί Ενέργειας Αιγύπτου, Συρίας και Λιβάνου θα συναντηθούν στο Αμμάν.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γ. Σούγκα, δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα γίνουν τέλη Σεπτέμβρη για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ). Οπως δήλωσε σχετικά ο δεύτερος τη τάξει στο ΦΔΚ, Τοσιχίρο Νικάι, ο Σούγκα «θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και δεν θα συμμετάσχει».

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Ο 33χρονος πρώην ελεύθερος σκοπευτής του αμερικανικού στρατού Μπράιαν Ράιλι, που υπέφερε από μετατραυματικό σοκ, πυροβόλησε και σκότωσε την Κυριακή στη Φλόριντα τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους μια γυναίκα και τον γιο της, 3 μηνών. Μετά παραδόθηκε στην αστυνομία. Ο δράστης δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τα θύματα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε χτες τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αποφύγει λαθεμένους υπολογισμούς και να μην πολιτικοποιήσει την ατζέντα στις συναντήσεις με την ιρανική αντιπροσωπεία όταν επαναληφθούν στη Βιέννη γιατί θα προκαλέσουν «αντίποινα». Χτες επίσης ανακοινώθηκε πως παραιτήθηκε από μέλος του Συμβουλίου των Φρουρών του Ιράν ο Σαντέκ Λαριτζανί. Νωρίτερα είχε επικρίνει το 12μελές Συμβούλιο επειδή δεν ενέκρινε την υποψηφιότητα του αδελφού του Αλί Λαριτζανί (που ήταν πρόεδρος του Κοινοβουλίου) στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ