Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Συνελήφθη την Παρασκευή ο πρώην Πρόεδρος και πολιτικός της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, στη Γεωργία. Ο Σαακασβίλι, που έχει εγκατασταθεί στην Ουκρανία και είναι Ουκρανός υπήκοος, ταξίδεψε στη Γεωργία για τις τοπικές εκλογές του Σαββάτου, παρότι έχει καταδικαστεί ερήμην και αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης. Κάλεσε τους Γεωργιανούς να ψηφίσουν το κόμμα του, «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα» ή οποιοδήποτε μικρό κόμμα αντιτίθεται στο κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» και να βγουν στους δρόμους μετά τις εκλογές. Ο πρεσβευτής της Γεωργίας στην Ουκρανία εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Υπήρξαν «από 2.900 έως 3.200 παιδεραστές», ιερείς ή άνθρωποι που ανήκαν στην καθολική Εκκλησία της Γαλλίας από το 1950, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής για την παιδεραστία στην Εκκλησία (Ciase). «Πρόκειται για μια ελάχιστη εκτίμηση» στη βάση της καταγραφής και της καταμέτρησης από αρχεία και των μαρτυριών που ελήφθησαν.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021 τιμήθηκαν οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν (λιβανοαρμενικής καταγωγής) για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον το νευρικό σύστημα αισθάνεται τη θερμοκρασία και την αφή. Η Επιτροπή έκανε λόγο για «επαναστατικές ανακαλύψεις» που «επέτρεψαν να κατανοήσουμε πώς η ζέστη, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να προκαλέσουν τα νευρικά ερεθίσματα που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας». «Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου», προσθέτει.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέα περιβαλλοντική καταστροφή εξολοθρεύει οικοσυστήματα στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας, μετά τη διαρροή 576 τόνων αργού πετρελαίου από αγωγό στην πλατφόρμα Elly της εταιρείας «Amplify Energy». Δυνάμεις του Λιμενικού της πολιτείας διαπιστώνουν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες νεκρά ψάρια, υδροβιότοπους μολυσμένους και πουλιά κολλημένα στο πετρέλαιο.

ΜΙΛΑΝΟ.-- Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν ιδιωτικό αεροσκάφος προσέκρουσε σε άδειο κτίριο στην περιοχή Σαν Ντονάτο του Μιλάνου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν τη συντριβή ένας κινητήρας του είχε αρχίσει να φλέγεται.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση από υποβρύχιο του υπερηχητικού πυραύλου κρουζ «Tsirkon» (Zircon), ενός όπλου που ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν έχει εγκωμιάσει ως μέρος «μιας νέας γενιάς απαράμιλλων οπλικών συστημάτων». Το υποβρύχιο «Severodvinsk» εκτόξευσε με επιτυχία στη θάλασσα Μπάρεντς τον πύραυλο, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ζητώντας την απομάκρυνση των στρατιωτικών από τη μεταβατική κυβέρνηση. Παράλληλα, στη χώρα άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα από τα μπλόκα διαδηλωτών στο Πορτ Σουδάν, που κινητοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών για εργασία στους νέους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε το Σάββατο πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να συζητήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τον περασμένο μήνα. Τόνισε ωστόσο πως η Ουάσιγκτον πρέπει πρώτα να αποδεσμεύσει δεσμευμένα κεφάλαια της Τεχεράνης ύψους 10 δισ. δολαρίων ως ένδειξη καλής θέλησης, επισημαίνοντας πως το Ιράν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων σε ξένες τράπεζες, ιδίως από εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.-- Οι αιγυπτιακές αερογραμμές «Egypt Air» πραγματοποίησαν την Κυριακή την πρώτη απευθείας πτήση στο Ισραήλ μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979. Μέχρι πρότινος η μικρότερη αιγυπτιακή εταιρεία «AirSinai» πραγματοποιούσε πτήσεις στο Ισραήλ δίχως τα διακριτικά της στα αεροσκάφη της.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σε Ομάν και Ιράν έχασαν τη ζωή τους από τον κυκλώνα Σαχίν που χτύπησε το Σαββατοκύριακο την ευρύτερη περιοχή προκαλώντας σοβαρές πλημμύρες.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ορκίστηκε χτες για δεύτερη πενταετή θητεία η κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι Αχμεντ, σε μία περίοδο δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης στη βόρεια επαρχία Τιγκράι, όπου η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει από τον περασμένο Νοέμβρη πόλεμο κατά του «Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού των Τιγκράι» (TPLF) που συμμετείχε επί χρόνια σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Επίθεση ενόπλων, πιθανά τζιχαντιστών, σε στρατόπεδο στην Μπουρκίνα Φάσο χτες βράδυ είχε αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων επτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ