Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά αγνοούνταν, μετά από βροχοπτώσεις και πλημμύρες που συνόδευσαν το πέρασμα ισχυρού τυφώνα από τις Φιλιππίνες. Ολόκληρες περιοχές πλημμύρισαν στο πολυπληθέστερο νησί του αρχιπελάγους, Λουσόν.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Τουλάχιστον 46 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 41 τραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο με διαμερίσματα στην πόλη Καουσιούνγκ στη νότια Ταϊβάν. Το κτίριο ήταν εν μέρει εγκαταλελειμμένο, ενώ παλαιότερα στέγαζε εστιατόρια, κέντρα καραόκε και έναν κινηματογράφο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Δύο μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC) της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας αντικαταστάθηκαν, σε μία ακόμα αλλαγή στη διοίκησή της, με φόντο διαφωνίες για το μείγμα νομισματικής πολιτικής που θα ωφελήσει περισσότερο την τουρκική καπιταλιστική οικονομία. Στο μεταξύ, από την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Αγκόλα, Νιγηρία και Τόγκο. Η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται ενόψει της διήμερης επιχειρηματικής συνόδου Τουρκίας - Αφρικής που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Οκτώβρη και της Συνόδου Κορυφής Τουρκίας - Αφρικής στις 17 Δεκέμβρη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πέντε γυναίκες, που είχαν απαχθεί από τις μητέρες τους πριν από περίπου 70 χρόνια στο Κονγκό, απαίτησαν χτες αποζημιώσεις από το βελγικό κράτος, το οποίο κατηγορείται ενώπιον δικαστηρίου των Βρυξελλών για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για πράξεις που έλαβαν χώρα την περίοδο της αποικιοκρατίας.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Ο 90χρονος ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ, που είχε πρωταγωνιστήσει στη σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» ως κάπτεν Κερκ, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έφτασε στο Διάστημα με το αυτοματοποιημένο διαστημόπλοιο «New Shepherd» της εταιρείας «New Origin» του Τζεφ Μπέζος.

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 ενέκριναν 13 αρχές πολιτικής για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, δηλώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να στηρίζονται στη «διαφάνεια», στη «νομιμότητα», αλλά και στην «καλή οικονομική διακυβέρνηση». Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η καινοτομία στα ψηφιακά νομίσματα και τις πληρωμές έχει τη δυναμική να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά «αναδεικνύει επίσης σημαντικά ζητήματα δημόσιας πολιτικής και κανονισμών».

ΟΣΛΟ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δυο τραυματίστηκαν στις προχτεσινές επιθέσεις με τόξο και βέλη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ στη Νορβηγία. Οι επιθέσεις έγιναν σε σούπερ μάρκετ και στη διαδρομή προς το κέντρο της πόλης. Ο δράστης συνελήφθη και φέρεται να ομολόγησε. Πρόκειται για έναν 37χρονο Δανό, μόνιμο κάτοικο της πόλης, ο οποίος ήταν γνωστός στην αστυνομία ως ύποπτος για «πιθανό εξτρεμισμό», ενώ αναφέρεται ότι «είχε ασπαστεί το Ισλάμ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ