Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στις αρχές του μήνα 15 άτομα που φέρονται να συνεργάζονταν με την ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών (Μοσάντ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για άτομα συριακής και παλαιστινιακής καταγωγής. Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη κοινή παρέμβαση πρέσβεων χωρών της Δύσης που ζήτησαν «δίκαιη και ταχεία διευθέτηση της υπόθεσης» του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους υποδεχθούμε αυτούς στη χώρα μας».

ΣΕΟΥΛ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα ξεκίνησε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, όπου μέχρι τις 24 Οκτώβρη θα έχει σειρά επαφών.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.-- Στο Σότσι μεταβαίνει σήμερα για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ, με ατζέντα τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και το μέλλον της ρωσικής «ασυλίας» στις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία.

NTOYMΠΑΪ.-- Οι υπουργοί Επιστημών και Τεχνολογίας Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ολοκλήρωσαν συμφωνία συνεργασίας στο Διάστημα, προωθώντας σχέδιο για την κοινή διαστημική αποστολή «Beresheet» στη Σελήνη μέχρι το 2024.

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΧΑ.-- Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και νέες συνεργασίες σε επενδύσεις και εμπόριο συζήτησε προχτές το βράδυ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας με τον Σαουδάραβα ομόλογό της. Χτες η Τρας μετέβη στο Κατάρ, όπου συζήτησε νέες συνεργασίες για επενδύσεις σε υποδομές «αναπτυσσόμενων» χωρών σε Αφρική και Ασία.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν χτες στην Πολωνία, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Μέχρι χτες το απόγευμα οι πυροσβέστες χρειάστηκε να παρέμβουν σε 3.200 περιστατικά. Οι τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία της Κάτω Σιλεσίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά παρέμεναν μέχρι και χτες το απόγευμα χωρίς ρεύμα στη βόρεια Γαλλία μετά το πέρασμα της καταιγίδας «Ορόρ». Προβλήματα προκλήθηκαν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο μετά από πτώσεις δέντρων, κλαδιών και διαφόρων αντικειμένων «που ξηλώθηκαν και πέταξαν μακριά, καταλήγοντας σε ράγες ή σε αλυσοειδείς γραμμές επαφής», σύμφωνα με τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν απαιτώντας μία αμιγώς πολιτική μεταβατική κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή στρατιωτικών, που εκπροσωπούνται με τον μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την ανατροπή, το 2019, του επί δεκαετίες Προέδρου Ομάρ Μπασίρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ