Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Λιγότερες από οκτώ ώρες μετά την εκλογή της από το κοινοβούλιο στην πρωθυπουργία της Σουηδίας, η ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Αντερσον παραιτήθηκε, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η Αντερσον επικαλέστηκε για την παραίτησή της την αποχώρηση των Πρασίνων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 24 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή λέμβου στην οποία επέβαιναν, προσπαθώντας να διασχίσουν χτες τη θάλασσα της Μάγχης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 40ετίας βρέθηκε το ποσοστό γεννητικότητας στην Κίνα, καθώς με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες, οι γεννήσεις το 2020 έπεσαν στις 8,52 ανά 1.000 κατοίκους, από 10,41 ανά 1.000 κατοίκους που ήταν το 2019.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Α. Αχμεντ πήγε στο μέτωπο του πολέμου για να συντονίσει την επιχείρηση του στρατού εναντίον του «Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι» (TPLF), μετέδωσαν φιλοκυβερνητικά μέσα, προσθέτοντας ότι τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Ντ. Μεκόνεν Χάσεν. Παράλληλα ο ΟΗΕ θα απομακρύνει άμεσα τις οικογένειες των ξένων εργαζομένων του από την Αιθιοπία, ενώ η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν «χωρίς καθυστέρηση».

ΤΖΕΝΤΑ.-- Με τη συμμετοχή της Ρωσίας και εκπροσώπων 27 ισλαμικών χωρών ξεκίνησε χτες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας η σύνοδος της Ομάδας «Στρατηγικό Οραμα» που ιδρύθηκε το 2006, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία απέκτησε θέση παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ