Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Στα 27 έφτασαν τα θύματα πυρκαγιάς που ξέσπασε την Παρασκευή σε 4ώροφο κτίριο που στέγαζε και ψυχιατρική κλινική, στο κέντρο της Οσάκα στην Ιαπωνία. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η φωτιά ξεκίνησε όταν ηλικιωμένος μετέφερε σακούλα με εύφλεκτο υγρό μέσα στην κλινική, που μετά περιέχυσε. Στο κτίριο στεγάζονταν μεταξύ άλλων ινστιτούτο ομορφιάς και φροντιστήριο αγγλικών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Γνωστός στις αρχές λόγω ψυχιατρικού ιστορικού είναι ένας 50χρονος οπλισμένος με μαχαίρι που χτες το απόγευμα κρατούσε ομήρους δύο γυναίκες, σε κατάστημα της συνοικίας της Βαστίλης. Σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, ο ένοπλος ζητούσε να μιλήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η περιοχή είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε χτες το πρωί έξω από τις βορειοανατολικές ακτές της Μαδαγασκάρης, όταν βυθίστηκε εμπορικό σκάφος με 130 επιβαίνοντες. Διασώθηκαν μόλις 45, άλλοι 17 ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ αγνοείται η τύχη δεκάδων. Το πλοίο απαγορευόταν να μεταφέρει επιβάτες, όμως τους επιβίβασε και απέπλευσε από το Αντανάμπε. Λίγες ώρες αργότερα εξόκειλε σε ύφαλο και έμεινε έρμαιο των κυμάτων.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η Καθολική Εκκλησία της Ισπανίας πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα έπειτα από αποκαλύψεις της εφημερίδας «El Pais» για τη σεξουαλική κακοποίηση χιλιάδων παιδιών από κληρικούς το διάστημα 1942 - 2018. Η έρευνα θα εξετάσει τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που φέρεται να διέπραξαν 251 ιερείς και ορισμένα κοσμικά πρόσωπα από θρησκευτικές οργανώσεις.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν διαβεβαίωσε πως θα απαντήσει με «συντριπτικό χτύπημα» σε οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση επιχειρηθεί στο έδαφός του. Τη δήλωση έκανε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος με αφορμή την έναρξη στρατιωτικών και ναυτικών γυμνασίων στα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ. Νωρίτερα οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν την εκτέλεση του Κούρδου Χαϊντάρ Γκορμπάνι, το πρωί της Κυριακής, στις φυλακές Σαναντάζ του δυτικού Ιράν. Ο Γκορμπάνι είχε κριθεί ένοχος για ένοπλη στάση.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Σομαλία κινδυνεύει από σοβαρή πείνα εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα, έπειτα από τρεις χρονιές με ελάχιστες βροχοπτώσεις και μία τέταρτη ενόψει, την ώρα που στη χώρα μαίνονται συγκρούσεις εδώ και δεκαετίες. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η κρίση θα επιδεινωθεί και ότι 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας έως τον Μάη του 2022.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Περισσότεροι από 100 βιασμοί καταγράφονται καθημερινά και μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ώρες στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μεταξύ του Ιούλη και του Σεπτέμβρη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πέθανε το Σάββατο ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς, ο δημιουργός, μαζί με τον Ρέντσο Πιάνο, του γνωστού Κέντρου Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι. Ο 88χρονος Ρότζερς ήταν μεταξύ άλλων βραβευμένος με το βραβείο Pritzker.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δύο ρουκέτες έπληξαν την Κυριακή την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία. Δεν ανακοινώθηκαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.-- Η αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας κατέρριψε χτες δύο μη επανδρωμένα αεροπλάνα που είχαν εκτοξεύσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, κατά του Διεθνούς Αεροδρομίου που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του βασιλείου. Το Σάββατο ο Ιρανός διπλωμάτης που υπηρετούσε ως πρεσβευτής στην Υεμένη αναχώρησε από την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, που ελέγχουν οι ένοπλοι Χούθι, οι οποίοι πολεμούν εδώ και 7 χρόνια τις δυνάμεις του Προέδρου της Υεμένης, με προορισμό τη Βαγδάτη.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον ένας Σουδανός διαδηλωτής σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και άλλοι 120 τραυματίστηκαν κατά τη χρήση πυρός σε μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν την Κυριακή στην περιοχή του «Ανατολικού Νείλου» στην πρωτεύουσα Χαρτούμ κατά του πραξικοπήματος της 25ης Οκτώβρη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλες νιγηριανές συμμορίες που απαρτίζονται κυρίως από μέλη της φυλής Φουλάνι εξαπέλυσαν διαδοχικά επιθέσεις κατά πολιτών στη βορειοανατολική πολιτεία Καντούνα, σκοτώνοντας 47 ανθρώπους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ