Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μετά τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP), χτες και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στον Γερμανό Πρόεδρο, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραμονή του στην προεδρία για δεύτερη θητεία, έως το 2027. Ο Σταϊνμάγερ προέρχεται από το SPD και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού επί καγκελαρίας Μέρκελ. Η εκλογή έχει προγραμματιστεί για τις 13 Φλεβάρη στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

ΡΩΜΗ.-- Το ιταλικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 24 Γενάρη για να εκλέξει τον διάδοχο του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 3 Φλεβάρη, ανακοίνωσε η ιταλική Βουλή. Με πιθανό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι να προταθεί και να αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, παραμένει το ζήτημα της διαδοχής του ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές.

ΜΑΡ-Α-ΛΑΓΚΟ.-- Την αμέριστη στήριξή του στον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπαν εξέφρασε με δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ ενόψει των επικείμενων ουγγρικών εκλογών. «Ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας αγαπά αληθινά τη χώρα του και θέλει ασφάλεια για τον λαό του» ανέφερε στη δήλωση, προσθέτοντας: «Εχει κάνει μια ισχυρή και θαυμάσια δουλειά για την προστασία της Ουγγαρίας, τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το εμπόριο και θα πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει να το κάνει στις επερχόμενες εκλογές. (...) Εχει την πλήρη υποστήριξη για επανεκλογή στην πρωθυπουργία!».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν χτες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία κατά «θέσεων ρουκετών» που έθεταν «απειλή». Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν από τις επιθέσεις προκλήθηκαν θύματα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν χτες το πρωί από την αντιαεροπορική άμυνα του Ιράκ, καθώς πλησίαζαν στην αεροπορική βάση Αΐν αλ-Ασαντ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, στην επαρχία Ανμπαρ. Είναι η δεύτερη απόπειρα επίθεσης σε ένα 24ωρο, αφότου άλλα δύο drone επιχείρησαν τη Δευτέρα να χτυπήσουν βάση αμερικανικών στρατευμάτων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Δικαστήριο στον Καναδά επιδίκασε αποζημίωση 100 και πλέον εκατ. δολαρίων στις οικογένειες 6 ανθρώπων εκ των 176 που επέβαιναν στο ουκρανικό «Boeing» το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος πριν δύο χρόνια από το Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ