Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν απέσυρε τη συμμετοχή της Αιθιοπίας, του Μάλι και της Ισημερινής Γουινέας από αδασμολόγητο πρόγραμμα εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και αφρικανικών χωρών, με αφορμή καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πραξικοπήματα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Υψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γγ της ΚΕ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), στρατηγό Τζ. Ρατζούμπ, ολοκλήρωσε την Κυριακή συναντήσεις με Σύρους αξιωματούχους, μεταξύ τους τον ΥΠΕΞ Φ. Μικντάντ. Την Κυριακή, στο μεταξύ, τουρκικά στρατεύματα σκότωσαν στη Συρία τουλάχιστον 12 Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), ως αντίποινα για τον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτικών από βομβιστική επίθεση το Σάββατο στη μεθοριακή πόλη Ακτσάκαλε.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Καταδικάστηκαν σε ισόβια την Παρασκευή οι τρεις λευκοί Αμερικανοί δολοφόνοι του 25χρονου Αφροαμερικανού Αχμοντ Αρμπερι. Τον είχαν τραυματίσει θανάσιμα πριν από δύο χρόνια ενώ έκανε τζόκινγκ έξω από το σπίτι του στη νότια Τζόρτζια, επειδή τον θεώρησαν «ύποπτο».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ενας 72χρονος συνελήφθη χτες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, έχοντας προηγουμένως προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για το σχέδιό του να σκοτώσει τον τέως Πρόεδρο Ντ. Τραμπ πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Τόμας Γουέλνικι «συνειδητά και εσκεμμένα απείλησε να σκοτώσει, να απαγάγει και να προκαλέσει σωματικές βλάβες» στον Τραμπ, αναφέρει το δικαστικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε προκειμένου να στηριχθεί το ένταλμα σύλληψης.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, με αφορμή τον ισχυρισμό της συμμαχίας σιιτικών κομμάτων «Σιιτικό Συντονιστικό Πλαίσιο» ότι διαθέτει πλειοψηφία 88 εδρών στη νέα Βουλή που εξελέγη κατά τις πολυτάραχες εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, αντί του σιιτικού μπλοκ του ιερωμένου και πολιτικού ηγέτη Μοκντάντ αλ Σαντρ, που είχε βγει πρώτο με 73 βουλευτές (σε σύνολο 329), επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ο σουνίτης πρόεδρος της Βουλής Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι με 200 ψήφους.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ενας έφηβος συνελήφθη χτες στη νότια Σουηδία αφότου τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι έναν μαθητή και ελαφρότερα έναν εκπαιδευτικό σε σχολείο στην πόλη Κρίστιανσταντ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σουηδικά ΜΜΕ συνέδεσαν τον ύποπτο αυτής της επίθεσης με τον δράστη μιας παρόμοιας επίθεσης που διαπράχθηκε τον Αύγουστο στην πόλη Εσλοβ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ