Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει χτες ομιλία στην Τζόρτζια για να υποστηρίξει νομοσχέδιο με στόχο την αλλαγή του κανονισμού ψηφοφορίας στη Γερουσία. Στόχος, να μπορούν οι Δημοκρατικοί να περνούν νομοσχέδια από τη Γερουσία με απλή και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία (οι έδρες Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία είναι 50 - 50, όμως στην ισοψηφία ψηφίζει και η αντιπρόεδρος της χώρας Κάμαλα Χάρις).

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Παρατάθηκε χτες για ένα εξάμηνο χωρίς νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η διασυνοριακή χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία, μέσω του συροτουρκικού μεθοριακού περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα.

ΣΑΝΑΑ.-- Δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση του Προέδρου της Υεμένης Χάντι, που αναγνωρίζεται διεθνώς και στηρίζεται από την ιμπεριαλιστική συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας, κατέλαβαν χτες ολόκληρη τη νότια περιοχή Σάμπουα, που είχαν υπό την κατοχή τους οι Σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούθι, έπειτα από μάχες 10 ημερών.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Οι κατηγορίες της τρομοκρατίας, της διάρρηξης με σκοπό την κλοπή, του εμπρησμού και της κατοχής εκρηκτικών συσκευών απαγγέλθηκαν χτες σε βάρος του 49χρονου Νοτιοαφρικανού Ζαντίλι Μάφε για τη φωτιά που ξέσπασε στις 2 Γενάρη στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Νότιας Αφρικής στο Κέιπ Τάουν, με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας. Ο δικηγόρος του Μάφε απέρριψε τις κατηγορίες ως απόπειρα των νοτιοαφρικανικών αρχών να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο για να του φορτώσουν τις εγκληματικές παραλείψεις σε ό,τι αφορά την πυρασφάλεια του Κοινοβουλίου.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι και άλλων μεγάλων πόλεων της Κένυας προκάλεσε χτες η κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος Κλαμπέρε, με αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές σε γραμμή υψηλής τάσης της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν το τελευταίο 48ωρο σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Μάι Τσέμπρι της βόρειας επαρχίας Τιγκράι της Αιθιοπίας, σύμφωνα με εργαζόμενους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ