Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε χτες κατά 1,3%, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 14%. Η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας ανακοίνωσε ότι περιμένει μείωση του πληθωρισμού μετά τα πρόσφατα μέτρα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε πολίτες και εταιρείες να μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες τις αποταμιεύσεις που έχουν σε ξένο νόμισμα. Πρόσθεσε ότι 163 δισ. τουρκικές λίρες (12,2 δισ. δολάρια) έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς από την κυβέρνηση για την προστασία των καταθέσεων σε λίρες από την υποτίμηση του συναλλάγματος.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Συμφωνία ύψους 3,4 δισ. δολαρίων για την αγορά 3 σύγχρονων γερμανικών ντιζελοκίνητων - ηλεκτροκίνητων υποβρυχίων κλάσης Dakar του γερμανικού μονοπωλίου «ThyssenΚrupp» υπέγραψε το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας εμφανίστηκαν προχτές το βράδυ να ασκούν υποκριτικές «πιέσεις» στο Ισραήλ με στόχο την ανάσχεση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αφορμή έδωσε η έγκριση σχεδίων για την κατασκευή περίπου 3.500 σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΛΑΧΟΡΗ.-- Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα 9χρονο παιδί, σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη βόμβας σε αγορά της Λαχόρης στο ανατολικό Πακιστάν. Οι πρώτες πληροφορίες έφεραν την οργάνωση «Εθνικός Στρατός του Μπαλόχ» να αναλαμβάνει την ευθύνη. Πρόκειται για οργάνωση αυτονομιστών με έδρα τη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν, ένα κρίσιμο πέρασμα για διάφορα έργα που «τρέχουν» στο πλαίσιο των κινεζικών «Δρόμων του Μεταξιού».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο ευρωβουλευτής Ζ. Ριβιέρ ανακοίνωσε χτες ότι εγκαταλείπει τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν και θα στρατευτεί στο πλευρό του Ερίκ Ζεμούρ, επίσης υποψηφίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απρίλη. «Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι σε θέση να κερδίσει. Δεν θα μπορέσει ποτέ να συσπειρώσει τους συντηρητικούς και τους λαϊκιστές (...) Ο Ερίκ Ζεμούρ μπορεί να το κάνει», ανέφερε.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σ. Τζάβιντ διαβεβαίωσε χτες ότι ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις που υφίσταται με πρόσχημα τη συμμετοχή σε πάρτι κατά τη διάρκεια του περσινού lockdown. Από την άλλη, ο βουλευτής των κυβερνώντων Συντηρητικών Ουίλιαμ Ραγκ κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα «εκβιασμού» σε βάρος βουλευτών του κόμματος μέσω εκφοβισμού, με στόχο να εγκαταλείψουν το αίτημα για την εκκίνηση διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης (ή μομφής) προς το πρόσωπο του Τζόνσον.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσιγκτον κατήγγειλε μετά από συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι Υεμενίτες Χούθι χρησιμοποίησαν και βαλλιστικούς πυραύλους «Κρουζ» εκτός από μη επανδρωμένα αεροπλάνα, στην επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη βδομάδα σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στο Αμπου Ντάμπι.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ερευνα σε βάρος των συμπροέδρων των Πρασίνων, του αντικαγκελάριου Ρ. Χάμπεκ και της ΥΠΕΞ Αν. Μπέρμποκ, και άλλων ηγετικών στελεχών, για «αμφιλεγόμενες έκτακτες πληρωμές χρηματικών ποσών σε κορυφαία στελέχη των Πρασίνων "λόγω της πανδημίας του κορονοϊού"» το 2020, διέταξε η Εισαγγελία του Βερολίνου.

ΝΟΥΚΟΥΑΛΟΦΑ.-- Για «πρωτόγνωρη καταστροφή» μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στις 15/1 κάνει λόγο η κυβέρνηση του αρχιπελάγους της Τόγκα. Ασαφής είναι η τύχη των περίπου 100.000 κατοίκων, καθώς η τέφρα που παραμένει στον διάδρομο του κεντρικού αεροδρομίου εμποδίζει την άφιξη αεροσκαφών. Επιπλέον, έχει σπάσει το καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη χώρα με το διαδίκτυο, ενώ η εταιρεία που το διαχειρίζεται εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 4 βδομάδες για την αποκατάστασή του. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έστειλαν πολεμικά πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά θα χρειαστούν πάνω από δύο 24ωρα για να φτάσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ