Τρίτη 25 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να προχωρήσουν σε συμφωνία με το Ιράν για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του εάν δεν εξασφαλίσουν πρώτα την απελευθέρωση 4 πολιτών τους που έχουν φυλακιστεί στο Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στις συνομιλίες της Βιέννης, Ρ. Μάλεϊ. Το Ιράν απέκλεισε οποιεσδήποτε προϋποθέσεις από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία του 2015, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης Αμερικανών κρατουμένων.

ΠΑΡΙΣΙ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζει «γενοκτονία» την αντιμετώπιση των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Το κινεζικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του υποστήριξε ότι το ψήφισμα «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική σε ό,τι αφορά το δίκαιο» και «αποτελεί κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Α. Σαρκισιάν, υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι το Σύνταγμα δεν του δίνει αρκετές εξουσίες για να επηρεάσει τις εξελίξεις στη χώρα του, η οποία διανύει σοβαρή κρίση μετά την ήττα στον περσινό πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και λόγω της αυξανόμενης φτώχειας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο Φρίντριχ Μερτς εξελέγη, όπως αναμενόταν, το Σάββατο, αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) με 94,62% των ψήφων των συνέδρων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν και τυπικά τη νίκη του στην επιστολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος, στην οποία είχε λάβει το 62,1%. Ο Μερτς ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και το 2018, όταν έχασε από την Αν. Κραμπ - Καρενμπάουερ, και το 2021, όταν ηττήθηκε από τον Α. Λάσετ.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Διαδήλωση έξω από την Κεντρική Τράπεζα Λιβάνου στη Βηρυτό πραγματοποίησαν την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά των αρχών. Τη Δευτέρα συνεδρίασε για πρώτη φορά, μετά από περίπου τρεις μήνες, το υπουργικό συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο, ενώ την περασμένη Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε στελέχη της «Χεζμπολάχ».

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-- Ανδρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε χτες σε αίθουσα διαλέξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, πυροβολώντας αδιακρίτως με μακρύκαννο όπλο. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα τρία, ενώ νεκρός έπεσε και ο δράστης με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτοπυροβολήθηκε. Η ταυτότητα και το κίνητρο του δράστη παρέμεναν άγνωστα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ