Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες στο εργοστάσιο λιπασμάτων «Weaver Fertilizer Plant» του Ουίνστον - Σέιλεμ στη Βόρεια Καρολίνα. Απομακρύνθηκαν 6.500 κάτοικοι σε ακτίνα ενάμισι χλμ. λόγω του ενδεχομένου μεγάλης έκρηξης από την ύπαρξη 300 έως 600 τόνων νιτρικού αμμωνίου (που χρησιμοποιείται για λιπάσματα και εκρηκτικές ύλες). Οι αρχές επιχειρούν να αποτρέψουν επανάληψη της τραγωδίας που προκλήθηκε το 2013 στο Τέξας σε εργοστάσιο λιπασμάτων με αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων, τον τραυματισμό 242 άλλων και καταστροφές σε πάνω από 500 κτίρια εξαιτίας ισχυρότατων εκρήξεων λόγω νιτρικού αμμωνίου.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η κυβέρνηση της Ουγκάντας και επενδυτές από την κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC και τη γαλλική εταιρεία Ενέργειας «Total Energies» ανακοίνωσαν πως θα επενδύσουν περίπου 10 δισ. δολάρια για τη δημιουργία αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει πετρελαιοπηγές της δυτικής Ουγκάντας με το λιμάνι Τάνγκα της Τανζανίας στον Ινδικό Ωκεανό. Ο αγωγός θα έχει μήκος 1.443 χλμ. και θα μεταφέρει 1,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Η συμφωνία υπογράφτηκε παρουσία του Ουγκαντέζου Προέδρου, Γιοβέρι Μουσεβένι, και του Τανζανού αντιπροέδρου, Φίλιπ Μπάνγκο.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Αμερικανοί στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν χτες πως ενεργοποιήθηκαν πύραυλοι «Patriot» για την αναχαίτιση της προχτεσινής επίθεσης των Υεμενιτών Χούθι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε στενή συνεργασία με τον στρατό της χώρας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δεν μπορεί να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τα πάρτι του lockdown στο γραφείο και την κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ διότι δεν θέλει να προκαταλάβει την έρευνα της αστυνομίας για τις 12 αυτές συναθροίσεις, δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ. Στον απόηχο του σάλου για τα πρωθυπουργικά πάρτι, οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τον Μπόρις Τζόνσον. Οι Βρετανοί πολίτες πιστεύουν ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί κατά 69%, όπως φάνηκε σε δημοσκόπηση της «Savanta ComRes» και κατά 63% όπως κατέγραψε δημοσκόπηση του «YouGov».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ