Τρίτη 29 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) επικράτησε την Κυριακή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου Ζάαρλαντ, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το SPD πήρε το 43,5% των ψήφων (+13,9% από το 2017) και 29 από τις 51 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου. Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υποχώρησαν στη δεύτερη θέση με 28,5% (-12,2%). Εκτός τοπικής Βουλής έμεινε το οπορτουνιστικό κόμμα «Αριστερά» (Die Linke), λαμβάνοντας 2,6% και καταγράφοντας απώλειες 10,3% από το 2017. Πριν από λίγες μέρες είχε παραιτηθεί ο συνιδρυτής της Linke και πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου, Οσκαρ Λαφοντέν, δηλώνοντας ότι το κόμμα «έχει παραιτηθεί από την αξίωση να παρουσιάσει αριστερή εναλλακτική».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στη δημιουργία της δικής του πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης ανακοίνωσε πως σκέφτεται «πολύ σοβαρά» να προχωρήσει ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης (μεταξύ άλλων) των βιομηχανιών «SpaceX», «Tesla», Ιλον Μασκ, που κατά καιρούς έχει εκφράσει πολιτικές θέσεις για πλειάδα ζητημάτων, με πιο πρόσφατο τις κινητοποιήσεις φορτηγατζήδων στον Καναδά κατά των αναγκαστικών εμβολιασμών.

ΑΖΑΞΙΟ.-- Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώθηκαν σε πόλεις της Κορσικής, όπου συνεχίζονται αντιδράσεις για τον θάνατο του αυτονομιστή Ιβάν Κολονά, που κατέληξε αφού είχε δεχτεί επίθεση μες στη φυλακή. Η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυτονόμησης της Κορσικής δυναμώνει, ενόψει και των προεδρικών εκλογών της 10ης Απρίλη, ενώ η κυβέρνηση Μακρόν δηλώνει έτοιμη σε μια νέα 5ετία «να φτάσει μέχρι και στην αυτονομία» για το νησί, συζητώντας βέβαια «τι θα είναι αυτή η αυτονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ