Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενοπλη επίθεση στον κεντρικό δρόμο του Τελ Αβίβ Ντίζενγκοφ, με τουλάχιστον 2 νεκρούς και 8 τραυματίες, σημειώθηκε χτες βράδυ υπό ασαφείς συνθήκες σε μια περίοδο κλιμάκωσης εντάσεων μεταξύ Εβραίων και Αράβων του Ισραήλ. Από τις 22 έως τις 27 Μάρτη από επιθέσεις Αράβων του Ισραήλ ή Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί 9 Ισραηλινοί και 2 Ουκρανοί πρόσφυγες.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ενας 19χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε προχτές στο Σουδάν, από αστυνομικά πυρά εναντίον διαδήλωσης κατά της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν. Ηταν ο 94ος διαδηλωτής που σκοτώθηκε από τις 25/10/2021, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Ενα τεράστιο μπλακάουτ προκλήθηκε χτες στο Πουέρτο Ρίκο μετά από πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε την Τετάρτη στην περιοχή Κόστα Σουρ. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι να μείνουν χωρίς ρεύμα σε όλο το νησί και πάνω από 160.000 χωρίς νερό. Σύμφωνα με τεχνικούς, τα συχνά προβλήματα οφείλονται στο απαρχαιωμένο δίκτυο, ενώ από πέρσι τη χρεοκοπημένη Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει αντικαταστήσει η ιδιωτική εταιρεία «Luma».

ΡΙΑΝΤ.-- Αποκαθίστανται πλήρως, μετά από εντάσεις περίπου ενός χρόνου, οι διπλωματικές σχέσεις Λιβάνου - Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του Σαουδάραβα μονάρχη, Σαλμάν, να επιστρέψει ο πρέσβης της χώρας του στη Βηρυτό. Αφορμή για την ένταση είχαν δώσει οι παλιότερες επικριτικές δηλώσεις Λιβανέζου υπουργού για την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο ηγέτης του ακροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR), Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, πέθανε προχτές, σε ηλικία 75 ετών. Γνωστός για τις ρατσιστικές και αντικομμουνιστικές θέσεις του, το 2005 υποστήριξε το διαβόητο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθούνταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητώντας μάλιστα την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλο τον κόσμο. Τον περασμένο Δεκέμβρη είχε δηλώσει ότι το 2022 «δεν θα είναι μια ειρηνική χρονιά, θα είναι η χρονιά που η Ρωσία θα ξαναγίνει δύναμη. Περιμένετε μέχρι τις 22 Φλεβάρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ