Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισχυρή έκρηξη από άγνωστη αιτία σημειώθηκε στη Σιδώνα του νότιου Λιβάνου προκαλώντας τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων επτά, σε αποθήκη πυρομαχικών ή όπλων του σιιτικού κόμματος ΑΜΑΛ.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από πλημμύρες στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, η ανατολική ακτή της οποίας πλήττεται εδώ και μέρες από ισχυρές βροχοπτώσεις. Τοπικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν αύξηση του αριθμού των θυμάτων το επόμενο διάστημα. Στις δημοφιλείς παραλίες του Ντέρμπαν, στον Ινδικό Ωκεανό, υπάρχουν σωροί από συντρίμμια, κλαδιά και πλαστικά μπουκάλια.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Επιλεκτική χρεοκοπία ανακοίνωσε χτες η Σρι Λάνκα, της οποίας η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι «είναι αδύνατη η καταβολή των δόσεων των δανείων που έχει η χώρα». Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, απαντώντας σε ερώτημα για σχέδια της Σρι Λάνκα να δανειστεί 1 δισ. δολάρια από την Κίνα είπε ότι η χώρα του τη βοηθούσε «στην κοινωνικοοικονομική της ανάπτυξη όσο καλύτερα μπορούσε και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενταση στις σχέσεις Ιράν - Αφγανιστάν προκάλεσαν βίντεο που έκαναν το γύρο Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στο Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο και στα οποία καταγράφονταν Ιρανοί, πιθανώς συνοριοφύλακες, να χτυπούν Αφγανούς πρόσφυγες. Τα βίντεο, που χαρακτηρίστηκαν «αβάσιμα» από τις ιρανικές αρχές, προκάλεσαν τη Δευτέρα τις αντιδράσεις εκατοντάδων Αφγανών διαδηλωτών. Ενα 24ωρο μετά, το Ιράν κάλεσε τον Αφγανό επιτετραμμένο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη βία που σημειώθηκε στο προξενείο του στη Χεράτ ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμο των διπλωματικών αντιπροσωπειών του στο Αφγανιστάν μέχρι νεωτέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ