Πέμπτη 14 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Συνελήφθη χτες βράδυ ο 62χρονος Φρανκ Τζέιμς, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την προχτεσινή επίθεση στο μετρό της Νέας Υόρκης με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 23 ατόμων. Ο Τζέιμς συνελήφθη στο Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν και φέρεται πως πάσχει από ψυχικές διαταραχές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Διαμαρτυρίες σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες πραγματοποιούν χιλιάδες Κενυάτες, ενάντια στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Ανατολικής Αφρικής (μήκους 1.443 χλμ. και κόστους 5 δισ. δολαρίων), που σχεδιάζεται να μεταφέρει πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές στη Χόιμα της Ουγκάντας μέχρι το λιμάνι της πόλης Τάνγκα στην Τανζανία. Καταγγέλλουν ότι η κατασκευή του αγωγού θα διώξει από τη γη τους χιλιάδες αγρότες και οικογένειες και θα απειλήσει τα οικοσυστήματα στη Λίμνη Βικτώρια και στον ποταμό Νείλο. Οι εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού είναι η κινέζικη πετρελαϊκή εταιρεία CNOC, η γαλλική «Total Energies», η πετρελαϊκή εταιρεία της Ουγκάντας UNOC και η αντίστοιχη της Τανζανίας TPDC.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νέες προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να πεθάνουν από πείνα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλοί απηύθυναν και χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων η Λάρα Φόσι, απεσταλμένη του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ. Η Φόσι επισήμανε ότι η ξηρασία συνεχίζεται για τρίτη συναπτή χρονιά, παρότι θεωρητικά έχει αρχίσει η περίοδος των βροχών, προσθέτοντας πως ο αριθμός των Σομαλών που έχουν ανάγκη βοήθεια σε τρόφιμα για να ζήσουν διπλασιάστηκε από την αρχή της χρονιάς.

ΡΑΜΠΑΤ - ΑΛΓΕΡΙ.-- Το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Μαρόκο ότι άνοιξε πυρ σε κομβόι εμπορικών φορτηγών στη Δυτική Σαχάρα, προκαλώντας τον θάνατο τριών ατόμων αδιευκρίνιστης εθνικότητας.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από επιθέσεις εγκληματικών συμμοριών στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανακοίνωσαν χτες Νιγηριανοί αξιωματούχοι. Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν στην πολιτεία Πλατό και θεωρούνται οι χειρότερες από την αρχή του 2022.

ΚΑΪΡΟ.-- Δέκα άνθρωποι (4 Γάλλοι, ένας Βέλγος και 5 Αιγύπτιοι) σκοτώθηκαν χτες σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στο Ασουάν, στη νότια Αίγυπτο. Αλλοι 14 τραυματίστηκαν. Το λεωφορείο που μετέφερε τουρίστες συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ