Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν επιβεβαίωσε χτες τη σύλληψη δύο Ευρωπαίων υπηκόων για τον «ρόλο τους στην οργάνωση ταραχών» στην Ισλαμική Δημοκρατία, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ISNA.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 5 Αιγύπτιοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χτες το πρωί στο βόρειο Σινά από τζιχαντιστές. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση από το περασμένο Σάββατο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η ιρανική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε χτες πως οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικές βάσεις» στην πόλη Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Δεν έγιναν γνωστοί πιθανοί τραυματισμοί ή θύματα. Τον Μάρτη σε ανάλογη επίθεση των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης ο στόχος ήταν «ισραηλινά στρατηγικά κέντρα», σε αντίποινα για ισραηλινή επίθεση στη Συρία με θύματα Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

ΣΑΝΑΑ.-- Ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη μειώθηκε στο μισό από τις αρχές Απρίλη, όταν τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα, ανακοίνωσε χτες η ΜΚΟ «Νορβηγικό Συμβούλιο για Πρόσφυγες».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στη Σύρτη μεταφέρει την έδρα της η κυβέρνηση του (διορισμένου από το εκλεγμένο λιβυκό Κοινοβούλιο) πρωθυπουργού Φάθι Μπασάγα λόγω της άρνησης του έτερου, παράλληλου πρωθυπουργού, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, που έχει έδρα στην Τρίπολη, να παραδώσει την εξουσία με το επιχείρημα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τη διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες εμποδίζει ή καθυστερεί. Την απόφαση αυτή επικύρωσε χτες το Κοινοβούλιο, δείχνοντας την αδυναμία ή την απροθυμία να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τις δυνάμεις του Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη.

ΟΣΤΙΝ.-- Ο Ιλον Μασκ, που πρόσφατα πρότεινε την εξαγορά του Τουίτερ έναντι 44 δισ. δολαρίων, δήλωσε χτες πως θα ακυρώσει την απόφαση της απερχόμενης διοίκησης του εν λόγω Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης σε βάρος του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «ξεκλειδώνοντας» τον λογαριασμό που είχε. Εκτίμησε πως ήταν μια απόφαση «ηθικώς κακή και ανόητη».

ΣΙΚΑΓΟ.-- Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεώθηκε η αμερικανική εταιρεία βιομετρικών υπηρεσιών αναγνώρισης προσώπων «Clearview AI» μετά τη μήνυση που κατέθεσε το 2020 εναντίον της η αμερικανική εταιρεία προάσπισης ελευθεριών, ACLU, με αφορμή την παράβαση της πολιτειακής νομοθεσίας του Ιλινόις για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από σχετικές τεχνολογίες δίχως την άδεια του άμεσα θιγόμενου προσώπου. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η «Clearview AI» σταματά την απρόσκοπτη πρόσβαση των αμερικανικών (τοπικών και πολιτειακών) αρχών επιβολής του νόμου και μεμονωμένων αστυνομικών αξιωματούχων στην τεράστια βάση δεδομένων περίπου 20 δισεκατομμυρίων βιομετρικών φωτογραφιών.

ΚΑΪΡΟ.-- Στο 14,9% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλη στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτη είναι της τάξης του 2,8%. Την υψηλότερη αύξηση παρουσίασε η τιμή του ψωμιού και των δημητριακών (3,6%) ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού και των καυσίμων αυξήθηκαν μόλις 1,1%. Ας σημειωθεί πάντως ότι το 30%, σε σύνολο πληθυσμού άνω των 103 εκατ., ζει βυθισμένο στη φτώχεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ